Yazılı Fetva

Kadınlar Ve Erkeklerin Ayrı Odalarda Oturmasının Hükmü Nedir?

20453
10.02.2012

Selamünaleyküm hocam yayımlarınızı takip ediyoruz çok faydalı oluyor sormak istediğim şu bizim ailemiz çok geniş elhamdulillah akrabalıklarımızı gözetmeye çalışıyoruz. Bayramlarda falan toplandığımızda dede baba evlat torun 4 kuşak bir arada bulunuyoruz dedemizin evinde yiyip içip oturuyoruz kalıyoruz bu uzun senelerdir böyle. Allah'a şükür ailemiz dinden haberli. Biz çocukken de hep amca kızı hala kızı ile beraber oynardık otururduk şimdi de ahbablığımız devam ediyor ilişkilerimiz de normal düzeyde tokalaşma falan olmaz ama konuşuruz şakalaşırız.Yaş ilerledikçe evlenmeler falan da oluyor tabi aile genişliyor giderek. Haramlık helallik noktasında bu aynı odada salonda mesela kadınlar beraber bir tarafta erkekler bir tarafta oturmanın konuşmanın ve aynı sofrada yiyip içmenin hizmet etmenin hükmü nedir? Biz hep kardeş gibi yetiştirildik ve hep ölçülü olduk Allah'a şükür bir sıkıntı da yaşamadık. Ama okuyup dinlediklerimize göre bir de size danışalım dedik. Cevabınızı bekleriz. Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.
Sizin bekar olmanız veya onun bekar olması durumunda evlenebileceğiniz derecede olan bir kadınla aynı evde, onun ev kıyafetleri içinde iken beraber olmanız doğru değildir. Evet, sizin veya onun şu anda zihin olarak bir sıkıntısı yoktur belki. Hatta birbirinizi kardeş gibi görüyorsunuzdur ama vakti gelince de evlenen evleniyor. Bu nedenle böyle karma bir ortam İslamî değildir. Niyetlerin, samimiyetlerin iyi olması hükmü değiştirmez. Şeriat'ımız, fertlerin özel durumlarına göre değil yaratılışımızın gerektirdiği genel yapımıza göre hüküm verir.
Sizin evinizin mesela bayram ortamındaki tatlı manzaranın yıllarca devam etmesi, dedenizin o zevki yaşaması da iyi bir şeydir. Dolayısıyla sizin bir orta yol bulmanız gerekir.
a- Kadınlar ve erkekler, evli olsun bekar olsun mümkünse ayrı salonlarda otursunlar. Yemekler ayrı yensin. Tuvalet, banyo ihtiyaçları müstakil bölümlerde giderilsin.
b- Bu ölçüyü kurmak fiziki mekân olarak mümkün değilse, bayanlar bedenlerinin rahatlıkla incelenemiyeceği bir kıyafetle evde dolaşsınlar. Bu kıyafet, bir çeşit sokak kıyafeti olsun. Ama dikkat edildiğinde bir erkeğin zevk alacağı incelik ve dikkat çekicilikte olmasın.
c- Böyle bir ortamı oluşturamıyorsanız, belki de bunu isteyen ayıplanıyorsa o takdirde Allah'tan korkan biri orada zorunluluk kadar bulunacak, tatilini başka bir yerde geçirecek. Hoş bir ortamda üç gün duracağız diye Rabbimizin gazabına muhatap olamayız.

Nureddin Yıldız