Yazılı Fetva

‘Karanlık gecelerde mescitlere yürüyerek giden...’ hadisindeki müjdeye hanımlar nasıl nail olabilir?

3953
13.02.2015

Peygamberimizin ‘Karanlık gecelerde mescidlere yürüyerek giden kimselere, kıyamet gününde tam bir nura kavuşacaklarını müjdeleyiniz.’ şeklindeki hadis-i şerifi malumunuzdur. Peki biz hanımlar, yine Peygamberimizin, hanımların mescidinin evleri olduğunu, bildirdiği hadis-i şerifi gereğince erkekler gibi beş vakit, en azından karanlıklarda tek başımıza mescide gidemediğimiz için bu hadis-i şerifin müjdelediği nura nasıl nail olabiliriz? Geceleri, özellikle sabah namazı vakti abdest alıp mescide yürümenin zevkine ve sevabına nasıl nail olabiliriz?

Evet, mescitlere yürümek öyle bir sevap kaynağıdır. Bu sevap kaynağı da erkeklere daha açık görülmektedir. Bunu böyle kabul edip bir kenara koyalım. Sonra da şu sorunun cevabını bulalım: Mesela erkeklerin nurlu cennetlere geçme imkân ve kaynağı sadece mescitlere yürümek midir? Onun dışında onlarca aynı fırsatı kazandıracak kaynaklar yok mudur?
Cevabımız ‘vardır elbette' olacaktır. Demek ki, bir sevap kaynağının zikredilmesi diğerlerinin yokluğu demek değildir. Bu erkekler için böyle olduğu kadar kadınlar için de böyledir. Sevgili Peygamber aleyhisselam efendimiz, bayanlar için mesela cemaatle namazı şart koşmazken onlara da cemaatle namaz gibi belki de daha büyük fırsatlar açan kapılar göstermiştir. Kadınlar da o fırsatları cennet yoluna çevirip kazanacaklardır. Bir de bu gözle bakmaya çalışın, daha geniş görün, daha renkli görmeye çalışın. Allah yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız