Yazılı Fetva

Karşı cins kuzenle mahremiyet nasıl olmalıdır?

32107
04.05.2015

Bu zamana kadar aile ve çevre tarafından kuzen ilişkilerine dikkat edilmemiş ve normal karşılanan biri ne yapmalıdır? Teyze oğluyla, amcaoğluyla, yani bizlere nikâh düşen insanlara karşı dikkatli olmalıyız. Fakat alışılagelmiş bu konuda kendimizi düzeltmek istiyorsak nasıl davranmalıyız? Örneğin, telefonla hal hatır sormak için aradığında tepkimiz ne olmalı? Akrabalar bir araya geldiğinde nasıl davranılmalı? Aynı ortamda oturuluyorsa ne yapılmalı? Çünkü geleneksel yaşayan ailemiz ve çevremiz olduğu için maalesef kuzenler kardeş gibi görülüyor ve dikkat edilmiyor.

Evet, böyle bir sıkıntı vardır. Bu sıkıntı bu zamanın en önemli meseleleri arasındadır. Ne yazık ki, din hakkında iyi durumda olduklarını zannedenler arasında bile bu gevşeklik izlenebilmektedir. Size tavsiyemiz şudur:
a-Bu meseleyi sizin cihadınızın bir parçası olarak görün. Bunu başarmanızın sizin için takvaya yaklaşmak olacağını bilin.
b-İkinci olarak da kaldıramayacağınız tavırlar ve sözlere girme yerine adım adım iş bitirin. Mesela telefonları yok sayma yerine selam ve gerekli sözlerle yetinen bir dönem yaşayın. Bir araya gelindiğinde hoş geldin diyen ama boş sözler olunca kalkan bir tavır gösterin.
Böylece daha kolay geçiş yapacaksınız, zamanla da ikinci ve üçüncü merhaleleri kolaylıkla devreye sokacaksınız. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız