Yazılı Fetva

Kaza namazlarımı kılarken nasıl bir program uygulamalıyım?

12224
29.04.2015

20 yıllık kaza namazı borcum vardı. Düzenli namaz kılmaya başladığımdan beri günlük kazaları da kılıyorum ve şu an 18 yıllık borcum kaldı. Bir günde 7 günlük kaza namazı kılıyorum, bu da gündüzün ve gecenin bir bölümünün hep namazda geçmesi demek oluyor. Çoğu zaman kendimi zorlayarak namaz kılıyorum programdan geri kalmamak ve hızla borçlarımı bitirmek için. Ancak bedenim sürekli dinlenmek, uyumak isterken onu namaza kaldırmak o denli güç oluyor ki… Vakit namazlarımı oldukça heyecanlı kılarken kaza namazlarım bitene kadar resmen kendimle savaşıyorum. Kaza namazlarını kendime nasıl sevdireyim bilmiyorum. Zorlanarak kıldığım için acaba kabul olunmama durumu var mıdır namazlarımın?

Yolda bırakacağınız bir işe başlamış olmamalısınız. Az ama sürekli ve ciddi yürüyen daha iyidir. Şöyle yapmanızı tavsiye ederiz:
a- Namaz kazaya bıraktığınız için öncelikle ciddi bir tevbe yapmanız gerekmektedir. Tevbe edecek ve tevbenizi koruyacaksınız. Sürekli istiğfar edeceksiniz.
b- Sadece farz namazları ve vitri kılacaksınız. Buna göre de kaç sabah namazı, kaç öğlen.. gibi bir borç takvimi hesaplayın.
c- Günün belli bir saatini kaza namazı kılmaya ayırın. Bu normal bir zaman dilimi olsun. Mesela 'bir saat' deyin. Bu süre zarfında ne kadar kılarsanız o kadar kılın. Mecalsiz kalacak kadar kılmayın ki soğukluk gelmesin size.
d- Yaptığınız bu takvime özel günleriniz dışında asla ara vermeyin. Misafir ve benzeri sebepler sizi ara verdirtmesin. Bu mantıkla ne kadar devam ederseniz kazanıyorsunuz demektir. Bitirmeden ölseniz bile inşaallah borcunuz mağfiret görmüş olur.

Nureddin Yıldız