Yazılı Fetva

Kur-an Mealini Okuyan Tilavet Secdesi Yapmalı Mıdır ?

16287
02.01.2012

Merhaba hocam, benim birkaç sorum olacak. Öncelikle Kur'an-ı Kerim'de geçen secde ayetlerini duyan veya okuyanları tilavet secdesi yapması gerekiyormuş ben bunu yeni öğreniyorum daha önce bu ayetleri kaç kere duydum bilmiyorum hiç hatmim yok. Ama şimdilerde internette hatimler oluyo onlardan dinliyorum.Ve altında türkçe meail var onları okuyorum. Teyipten felan dinlenince tilavet secdesi gerekmiyormuş böyle birşey var mı? Mealini okuyan da secde yapmak zorunda mı? Bir diğer sorum da şu hocam; ben özel bir üniversiteye gidiyorum ve sınıfımda doğal olarak her çeşit insan var içki içen kumar oynayan bunları rahatça dile getiren insanlar, sevgilileriyle uygunsuz hallerde olabilecek insanlar var.Benim bu insanlarla konuşmam selam vermem yanlış mıdır? Kesinlikle selamı sabahı kesmeli miyim? Zaten sınıf dışında görüştüğüm insanlar değil. Nasıl bir tutum sergilemeliyim? Şimdiden teşekkür ederim.Allah'a emanet olun.

Selamünaleyküm.
Tilavet secdesi kişinin kendi okuduğu veya bir insandan duyduğu durumlar içindir. Cihazlardan duyulandan ötürü secde gerekmez. Eski yapamadıklarınız için ömrünüzün sonuna kadar yaptıklarınız geçer. Mesela bundan sonra bir secde yaparken iki üç defa yapın. O açık kapansın.
Üniversite ortamında bir mümine hanım efendi olarak kendinizi korumanız, zorlanmadıkça ağzınızı açmamanız en emin yoldur. Şeytan büyük fırsatlar aramaz. En küçük fırsat onun için yeterlidir. Kendinizi koruyun.

Nureddin Yıldız