Yazılı Fetva

Kürtaj ameliyatı geçirmiş bir bayanın ibadeti nasıl olmalıdır?

34045
04.06.2017

Hocam, biz bundan 3 hafta öncesine kadar bebek bekliyorduk fakat gittiğimiz son kontrolde çocuğun kalbinin durduğunu ve öldüğünü öğrendik. Bu durum üzerine çocuk alındı.Gelişim düzeyi olarak 9 haftalık olarak kalmış. Bu işlemden sonra eşimde kanama oldu. Aradan 2 hafta geçti,şimdi kahverengi leke geliyor bazen. Eşim bu durumda namaz, oruç ve diğer ibadetlerini yapabilir mi?

Böyle bir durumdaki kadın şunu yapar:
Organ oluşumu tamamlanmadığı için gelen kanama istihaze/özür kabul edilmelidir. Ancak hamile olmadan önce bir önceki hayızından sonra en az 15 günlük temizlik dönemi geçirdiyse kürtajdan sonra gelen kanamayı adet kabul eder. Normalde adet günü ne kadarsa kürtajdan sonra gelen kanamanın da o kadarını adet sayar. Mesela, hamile olmadan önce 7 gün adet 15 gün veya daha fazla temizlik dönemi geçirdiyse organları oluşmamış düşükten sonra gelen kanamanın da 7 gününü hayız kabul eder. Ancak operasyonun üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen lekelenme devam ediyorsa;
- Operasyondan sonra gelen kanamayı adet kabul ettiyse bu lekelenmeyi istihaze/özür kabul eder. Her namaz vakti abdest alarak ibadetlerine başlar. Bunun dışında dikkat etmesi gereken bir husus yoktur.

Nureddin Yıldız