Mektuplar

Meal düşmanlığı, kör mealcilik kadar tehlikelidir...

45327
02.08.2016

Hocam size bir şey sormak istiyorum. Geçenlerde S... cemaatine mensup birisiyle tanıştım. Kuran'ı anlamamıza gerek olmadığını ve meal okumamıza gerek olmadığını söyledi. Meal okursan M.İ. gibi sapıtırsın dedi. Yani bu sohbetten sonra kafam karıştı. Sanki bütün cemaatlere karşı soğudum. Ama ben de N...'ların yanında kalıyorum. Ve bize sadece R.N. okutuyorlar. Bir keresinde Ali Şeriati'nin kitabını çekmecemde bulan abi bir daha bunları okursan kitaplarını yırtarım dedi. Yani Nureddin hocam neyi okuyacağımı bilemiyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Allah sizden razı olsun.

Mü'minler olarak Kur'an’ımızın mealini okumamayı konuşmamız nasıl bir çılgınlık ve kendini bilmezliktir anlayamıyorum. Maazallah! Allah muhafaza bedevi kullarına okumalarını emrettiği ve hidayet kaynağı olarak gösterdiği bir kitabın mealini okumamayı söylemek en azından haddini bilmezliktir, haddini bilmezlik! Evet, Kur'an’ımızın ihtiva ettiği bazı ahkâm ayetleri belli bir ilim alt yapısına sahiplerin anlayabileceği inceliklerle doludur. Onları ulu orta herkesin yorumlamaya kalkışmasının akıbeti hayır olmaz. Bu bölümde sıkıntı yoktur, sadece bu kastediliyorsa söylenen doğrudur da. Ama meal düşmanlığı, kör mealcilik kadar yanlıştır. Madem meal tehlikelidir, neden vaazlarda insanlara âyet mealleri okuyup onun üzerinden ibadet yapmaları istenir? Böyle bir şey olamaz, bunu bir mü'min bilerek söyleyemez.
 
Söylenmesi gereken doğru şudur:
 
‘Kur'an’ımızın ihtiva ettiği okyanuslar çapındaki derinlikler, belli bir ilim alt yapısı ile anlaşılabilir. Bu nedenle bir âlimin nezaretinde dal Kur'an’a. Kendi kendine anladı aldanışına düşmeyesin.’
 
Size tavsiyemiz şudur:
 
Bir ilmihal kitabını, üniversiteye hazırlanır gibi okuyun. Bir kere okuyun. İkinci kere okuyup altını çizin. Üçüncü kere okuyup özet yazın.
 
Bu sizin hayati ihtiyacınızı karşılayacaktır. Diyanet’in ilmihalini okuyabilirsiniz.
 
Sonra Kur'an ezberleyin. Mesela bir cüz ezberiniz olsun. Size nur olur o ezber. Ezberlediğinizi de bir hafıza dinletin ki yanlışınız olmasın.
 
İlmihal okumadan hiçbir kitap okumayın. O farzdır, gerisi ise nafiledir.
 
Sonra da Riyazus Salihin isimli kitabı sekiz ciltlik şerhi ile beraber kitaplığınızın en önüne yerleştirin. Onu okuyun. Evlenirken onu evinizin en değerli mobilyasından önce evinize yerleştirin. Onu okuyun, kenarına yazın, notlar çıkarın, mesajlar üretin ondan. Sonra da vasiyetinizi yazarken, onu mezarınıza koymalarını vasiyet de edebilirsiniz. Size o yeter.
 
Bu iki kitabı yani İlmihal ve Riyaz’ı devrirken önünüze çıkacak kitapların niteliğini ve yararını da zaten keşfetme kabiliyetiniz gelişecek biizinillah.
 
Ve güzel kardeşim benim, takılma bu yol üstündeki seyyar satıcılara; dinimiz pek büyük ve pek yüksektir. Bunlar seyyar satıcılardır. Çoğunun da ruhsatı yoktur, ruhsatsız satış yapıyorlar.
 
Sana dualar ederim.
 
Nureddin YILDIZ

fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz

Nureddin Yıldız