Mektuplar

Misafirlikte ikramın helalliğini sorguluyor musunuz hocam?

10676
11.05.2015

Hocam, biz helal gıda için çalışmalar yapan bir grubuz. Gerek üniversitemizde gerek yakın çevremizde ‘helal ve tayyib’ mücadelesi vermekteyiz. Geçen toplantımızda bir arkadaşımız, misafir bulunduğunuz bir evde ikram edilen pastayı yediğinizi belirtti. Sizden ilim alan talebeleriniz olarak bu durumu anlayamadık. Çünkü garip olmamız gerektiğini ve helal gıda hassasiyetinin çok önemli olduğunu sizden öğrendik. Bu davranışınızın sebebi İslam’da ikrama icabet etme ahvalinden mi kaynaklı yoksa o pastada şüpheli bir durum olmadığına emin miydiniz? Çünkü bazı hocaların gıda konusunda da çoğunluğa/duruma uyulması gerektiğini söylediklerini duyuyoruz.

A- Benim kadar, sizin kadar diğer mü'min kardeşlerimizin de hassasiyeti vardır. Onlar da haramdan kaçınıyorlardır. Hassasiyet sadece sizde ve bende mi bulunur? Elbette 'hayır' diyeceksiniz, demelisiniz de. O takdirde benim veya sizin mü'min bir kardeşimizin evinde 'bu helal midir?' diye sormamız yakışakalır mı? İnsanların gevşekliğinden ve bu hususları ihmalinden söz edecekseniz eğer o zaman, kimin evine gidip bir pasta yeneceğine dikkat etmeyen biri olarak ben veya siz de o insanlar gibi ihmalci olmuş olmaz mıyız? Pasta seçerken dikkat olur da insan ve ev seçerken olmaz mı?
Lütfen bu açıdan da bakmaya çalışın.
B- Şunu anlayamadım ifadelerinizde, pasta haram mıdır? Şu zamana kadar kuru veya yaş pastanın kati haram olduğunu söyleyeni duymadım. Bazı şüpheli maddeler nedeniyle pastanın yenmesi de şüpheli olabilir. Elbette bizim de şüpheden beri olmamız gerekir. Buna denecek bir şey yoktur. Bilhassa evde yapılan pastalar, haramdan çok helale yakındır. Vesvese düzeyinde bir titizlik sıkıntılı olabilir, dikkat edelim.
C- Bu kardeşiniz gibi, toplumun önünde durması mukadder olmuş insanların yediğine, içtiğine ve giydiğine hatta yürüyüşüne dikkat etmesi zorunludur. Hocalık sadece vaaz etmek, kitap yazmak, nasihat etmek olamaz. Fiili bir örnekliğe mecburuz. Bir hocanın yaş veya kuru pasta yemesini kerih bir iş görüyorsanız size bir şey diyemeyeceğim. Ne o derece bir vera' sahibiyim ne de bu meseleyi öyle görüyorum. Bu hususta farklı düşünüyoruz demektir. Kaldı ki bu kardeşiniz, o tür yiyecekleri sağlık nedeni ile yiyememektedir. Ev sahibinin hatırına binaen çatalın ucundan tadına bakabilmişimdir. Yine kimin ne yediği düzeyinde bir tecessüsün aramızdaki uhuvveti zedeleyecek işlerden olduğunu unutmayalım derim, size dualar ederim, afiyetler dilerim.

Nureddin Yıldız