Mektuplar

Muhammed Abduh, Mevdudî ve Kasım Emin Hakkındaki İddialar Doğru mu?

4220
07.08.2020

Selamünaleyküm hocam,
Öncelikle Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Benim sorum Muhammed Abduh, Kasım Emin ve Mevdudî hakkındadır. Muhammed Abduh ve Kasım Emin'in İslam'ı içerden çökerten faaliyetleri olduğu ve Batı'ya bu konuda destek olduğu söyleniyor. Bir de Mevdudî 'sapkın hocanın talebesi' olarak nitelendiriliyor, bu doğru mu? Bu konuda cahilliğimi giderirseniz çok mutlu olacağım.
Şimdiden teşekkür ederim. Allah'a emanet olunuz.

Hiçbir Müslüman, başka Müslümanlar'ın imanını kovuşturarak Allah’ın rızasını kazandığını zannetmemelidir. Bugün yayılan hastalıklardan biri de ne yazık ki ‘kimi cehenneme sevk edebiliriz’ hastalığıdır. Özellikle de ümmetimizin üzerinde izi bulunan ulema ve önderlerin tartışılması yarınlarımızı karartan bir bulut gibi üzerimizde dolaşmaktadır.
 
Hatasız insan kimdir ki filan önder veya âlim hatasız olsun? Bu bir hastalıktır. Büyük oranda da kendi eksiklerimizi kapattığımızı vehmettiğimiz bir iş olarak benimsenmektedir. Bu durumdan esef ederiz. Allah’tan korkan herkesin bundan uzak kalmasını hararetle tavsiye ederiz.
 
Abduh neticede bir âlimdir. Bugün belgelenen bilgilerimizde masonlarla sıcak temas kurduğu da bilinmektedir. Teamülü aşan bazı sözleri ve yazıları da olmuştur. Ama bu ümmetin içinden çıkmış birisidir. Onun bu durumu ‘kâfir’ olduğunu belgelemeye yetmez. ‘Kafir’ olmadığına göre de kâfir gibi muamele görmesini kabul edemeyiz.
 
Bir de şu mesele hiç dikkatinizden kaçmasın:
 
Bugün Türkiye’de büyük âlim olarak bilinen ve bir kısmı vefat etmiş pek çok isim, Abduh’un masonlarla bağlantısının kat kat üstünde şer odakları ile bağlantısı olmuş hatta onlara hizmet etmiştir. Abduh’un şeriatı tahkir eden bir beyanı yoktur ama bizim yaşadığımız topraklarda şeriata gerek olmadığını zımnen veya alenen söyleyen, sonrasında da âlim/önder olarak bilinmeye devam eden niceleri vardır. Onlara tepki, Abduh’a gösterilen tepki gibi olmuyor. Meselemiz Abduh meselesi değildir. Ben şahsen ne Abduh ne de talebelerinin eserlerini okumuyorum ama yarın Rabbimin huzurunda onlarla muhakeme edilmek de istemiyorum.
Mevdudî’ye gelince, şunu rahatlıkla söyleyebilirim:
 
İngiliz politikalarına hayranlığı olan ve İslam’ın şeriatını yaşatmayı istemeyen hiç kimse Mevdudî’yi sevmez. Bunun ne anlama geldiğini siz düşünün.
 
Biz kendimizi savcı yerine koyarsak gereksiz bir iş yapmış oluruz. Müslümanlar'ın kardeşiyiz, savcısı değiliz. Allah yardımcımız olsun.
 
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz