Mektuplar

Müslüman Aileler İçin Acil Eylem Planı

27393
20.01.2021

Müslüman kişilerden oluşan bir ailemiz var, böyle bir aileden acil eylem planı olarak dinimiz için ve kendi dindarlığımız için neler yapmamızı tavsiye edersiniz? Şöyle de sorabilirim: Bize öncelikli bir çalışma planı nasıl sunarsınız?

1. Mü'min olarak yaşamanın büyük bir nimet olduğunu ve bu nimeti veren Allah’a şükredilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Yine bilmelisiniz ki iman, elden çıkmaz bir nimet değildir. Onu korumak, yaşatmak için gayret edilmelidir. Bu bir cihat gibi görülmelidir. İmanımıza etki edebilecek bütün olumsuzluklardan ve özellikle de şüphelerden, kötü örneklerden kendimizi, aile bireylerimizi korumak zorundayız.
 
2. Günahlardan uzak kalmak, günah sebeplerinden uzak kalmayı ilke edinmek önemlidir.
 
3. Namaz başta olmak üzere ibadetler aksatılmamalıdır. Öncelikli olarak farzlar yerine getirilmeli ve takatımızla orantılı olarak nafile ibadetlere önem verilmelidir.
 
4. Sadaka veren Müslüman olmak için çalışmalı, bütün çeşitleri ile sadaka ehli olacak işler yapmalıyız.
 
5. Kadın konusunda bu asrın getirdiği fitnelere dikkat edilmelidir. Tesettürden ibadete kadar başta bizim ahlâkımız olmak üzere kadının “saliha kadın” olarak yaşamasının önemi. Onun üzerinden verilecek en küçük tavizin nesillere yansıyacağını idrak etmiş olmalıyız.
 
6. Çocuk yetiştirmeyi sıradan bir iş gibi değil en büyük peygamberlerin bile başını ağrıtmış bir iş olarak görmeli ve büyük bir sabırla çocuk yetiştirmeliyiz. Yetiştirmeyi de okul okutmak, iş sahibi yapmak olarak görmeyip mü'min insan yetiştirmek olarak görmeliyiz.
 
7. Dinimizi yaşadığımız gibi dinimiz için bir şeyler yapmayı asla ihmal etmemeliyiz. Dinimiz için sürekli ve değerli işler yapmalı, dinimizi bütün insanlara ulaştırmak çapında büyük gayelerimiz olmalıdır.
 
8. Hiçbir zaman umutsuz olmayacağız, umutsuzluğu bir hastalık görüp evimize sokmayacağız.
 
9. Evimizi sabır membaımız olarak bilecek ve koruyacağız.
 
10. Sılayırahim evimizin ilkelerinden biri olacak ve Allah rızası için onun razı olacağı şekilde sılayırahim yapacağız.

Nureddin Yıldız