Yazılı Fetva

Müslüman Bir Bayanın Ebelik Okuması Doğru mudur?

9096
28.01.2015

Selamünaleyküm hocam. Ben 19 yaşında bir bayanım. Ygs’ye hazırlanıyorum ve nasip olursa ebelik okumak istiyorum. Şu anda yurtta belletmenlik yapıyorum; ortaokul ve lise öğrencileriyle Arapça ve ilmihal dersi yapıyorum. En önemlisi de onları günümüzdeki bataklıktan uzak tutmaya, hayırlı Müslüman bir genç olmaya teşvik ediyorum. Elimden geldiği kadar onlara İslam bilincini vermeye gayret ediyorum (Rabbim riyadan korusun buradaki amacım yaptıklarımı size aktarmak değil, içinde bulunduğum durumu daha iyi anlayabilmeniz için konuyu çok net anlatmaya çalışıyorum) Aynı zamanda hafızlık yapıyorum. Geçen sene kendi evimde başladım ezber yapmaya. Ne yazık ki ezberim çok iyi değil. Ama yine de Rabbimin hafızlara sunduğu mükafata ermek ve o ecirle ecirlenmek istiyorum. Benim sorum ise ebelikle alakalı. Ebeliği büyük bir dava, hatta cihat meydanı olarak görüyorum. Öldükten sonra da, Rabbim senin için senin rızanı kazanmak için ebelik yaptım demek istiyorum. Ebelik bölümünde olduğum zaman ümmete bu yolda hizmet ederken daha huzurlu olacağımı düşünüyorum. Doğum yapan kadınlar çok ince bir çizgi üzerindeler, o anda onlarla yaptığım diyaloglarla da (en azından) ne kadar mübarek bir anda olduklarını, doğum yapan kadınların günahlarının döküldüğü anlayışını ve doğacak çocuklarının Allah'ın emaneti olarak görmeleri gerektiği bu müjde ile şereflendikleri bilincini verebilmeyi bu dönemdeki cihadımdan biri olarak görüyorum. Bu düşüncelerimin Kur’an ve Sünnet yolundan ayrılmadan en önemlisi imanımla hiçbir şekilde taviz vermeden yapmak istiyorum. Bu şekilde düşünmem Müslümanlığıma uygun mudur?
Yaklaşık bir metre boyunda siyah bir eşarp örtüyorum. Renkli eşarp örtmüyorum. Siyah tesettürümle çalışmam ne kadar uygun hocam? O ortama girdiğimde çok fazla dikkat çeker miyim? Giyilen önlük lacivert olduğunda dikkat çekmemek için lacivert örtmem uygun olur mu? (Eşarbımın boyunu kısaltmak da istemiyorum) Stajyerliğin ilk bir buçuk senesinde hastanenin birçok yerinde görev veriliyormuş. Son iki senede doğum hanede duruluyormuş. Stajyerliğin ilk döneminde ortam çok karışık, daha çok neye dikkat etmem gerekiyor? Hocam aynı zamanda üniversitede ebelik bölümünde sınıftaki bütün öğrenciler bayan, diğer bölümlerde erkekler var, ebelik için üniversite ortamında bulunmam ne kadar doğru olur?

Aleykümselam. Bu duygularınızı koruyabileceğinize inanıyorsanız ebelik mübarek bir meslektir, yapmanızı tavsiye ederim. Yalnız bu duyguları şimdi böyle hissediyor da o zaman başka bir havaya girerseniz ona diyeceğim yoktur.
Ebelik belgesi alıncaya kadarki süreçte ve ebelik yaparken de şimdiki kadar rahat olmayacağınız bellidir. Bir başörtüsü renginden ötürü de o mesleği terk etmeye gerek yoktur. Haram olmadıkça yapılacak iş esneyebilirsiniz.

Nureddin Yıldız