Yazılı Fetva

Müslüman Olmayan Futbolcuları, Kulüplerini Desteklemek Küfür mü?

7307
01.10.2014

Bir spor kulübünde oynayan Müslüman olmayan bir oyuncu diyelim ki kulüpten aldığı paraları kullanarak küfre hizmet ediyor, insanları Müslümanlıktan çıkarmaya çalışıyor. O takım ne kadar fazla maç oynarsa ve ne kadar çok maç kazanırsa o oyuncu da o kadar çok para kazanıyor. Veya benzer şekilde takım kazandığı paralarla, şöhretle yukarıdaki işleri yapıyor. Böyle durumlarda bu durumları bilerek ama bu işleri kabul etmeyerek o takımı tutsak, turnuvalarda tur geçmesini yani dolayısıyla daha fazla maç yapmasını ve bu maçları kazanmasını istesek küfür olur mu? Maçlara gidip, forma alıp kulübe para kazandırsak küfür olur mu?
Bir olayın sonu dolaylı olarak gerçekten küfrü veya kasıt o olmasa da küfür sözü veya işi doğuruyorsa bizim yine de o iş devam etsin, gerçekleşsin istememiz küfür olur mu? Mesela içinde küfür iş, söz olan dizinin devamını istemek veya taraftarın maçta yaptığı insanı dinden çıkartacak sözler içeren tezahüratlara rağmen maçların devamını, çoğalmasını istemek gibi durumlarda bunların olacağını bilsek de tahmin etsek de yine de şampiyonluğu istemek gibi durumlar küfür olur mu? Tabi bunları isterken küfür işleri onaylamıyoruz, olsun istemiyoruz. Biz aslında sadece maçı takımımızın kazanmasını, çok maç yapmasını, diziyi izlemek istiyoruz. Daha da açacak olursak maçlarda taraftarların yaptıkları tezahüratlarda veya kulüplerin maç kazanınca çaldıkları bazı marşlarda çıkarttıkları t-shirt'lerde söylenen yazan bazı sloganlar, cümleler insanı dinden edebilecek sözler olabiliyor. Bu durumda yine biz bu işlere bulaşmadan onları kabul etmeden ama olacağını tahmin ederek veya bilerek takımın tur geçmesini, maç kazanmasını istesek küfür olur mu? Şöyle ki eğer takım maçı kazanırsa turu geçerse daha çok maç oynayacak daha çok taraftar gelip bu sözleri söyleyecek, bu sözleri içeren formalar basılacak.

Selamünaleyküm. Güzel kardeşim, bu meseleyi iman/küfür düzeyine taşımak asla doğru olmaz. Bunu bilelim.
İkinci olarak da, futbolun bütün dünyada ne için kullanıldığını biliyoruz. Boş bir nesli hava ile doldurmaya çalışıyorlar. Ahireti olmayanların derdidir futbol ve benzeri oyunlar. Futbolu spor olarak göremiyoruz maalesef. Bu nedenle, derdi ahireti olan insanlar olarak futbolu, öyle veya böyle gündemimiz yapmaya razı olamayız.

Nureddin Yıldız