Mektuplar

Müslüman, Para ve Üniversitelerde İslam İktisadı

9016
13.05.2015

Selamünaleyküm Hocam,

Allah ömrünüze bereket, dilinize ve yüreğinize kuvvet versin. Ben sohbetlerinizi dinleyen genç bir hafız adayıyım. Elimde çok değer verdiğim bir yazar olan, kitaplarından da çokça istifade ettiğim Hekimoğlu İsmail'in “Müslüman ve Para” adlı kitabı var. Sohbetlerinizde, faize karşı büyük bir savaş açmanıza şahidim. Okuduğum kitapta, İslâm iktisadının ilahiyatlarda okutulmadığına ve zaten iktisat bölümlerinde böyle bir alanın olmadığına dair bilgiler var. Helal yoldan ticaretle, küçük işlerle nasıl büyük şirketler kurarak ve ortaklarla büyüyerek kâr dağıtmanın yaygınlaştığında, bankaların işlevlerinin azalacağı izlemini aldım. Parayla yapılan ibadetlerin günümüzde cihad olduğunu, ilimde teknikte ilerlemek zorunda olduğumuz, aşağı yukarı sizin de tahmin edebileceğiniz bir takım tavsiyeler var. Size bunu yazma ihtiyacı hissettim çünkü, bu işi dert edinen bir insan olarak faizden men etmek kadar onun yerine konabilecek yolları göstermek de sizin vazifeniz olduğunu düşünüyorum.

Ben bir bayan olarak, bu kadar Müslüman biri parayla neler yapabilir diye bir kitap okusam da yapabileceklerim sınırlı. Ama sizin, tahmin edemeyeceğiniz kadar sevenleriniz dinleyici kitleniz var. Bunların içinde mühendisler, doktorlar, ziraatçiler ve biyologlar var. Erkeklerin artık memur çılgınlıklarından çıkıp dünya çapında iş yapma ufkuna ilerlemeleri gerekiyor. İslâmi ilimleri tahsil edenler dışında, sadece İslâm iktisadi ve kâr edilecek işleri helal şekilde yapıp büyük şirket kurmayı, bunun inceliklerini öğrettiğiniz bir eğitim grubunuz olmalı. Bunu siz ve sizin gibi hocalar yapmalı. İnternet ilmihali mükemmel bir fikir. Ama İslâm iktisadı, İslâm ticaret hukuku, muamelat bunları sadece sizlerin bilmesi ve soruldukça fetva vermeniz yeterli olmaz. Vakıf üniversitelerinin işletme iktisat bölümlerinde, İslâm iktisadı bölümü olmalı. Bunları benim kendi kendime düşünmem fayda vermez. Bu işi yapabilecek büyüğümle paylaşmalıydım. Yanlışlarım eksiklerim olabilir. Bana katılırsınız ya da katılmazsınız. Ama sizinle paylaşmak istedim. Allah sizden ve sizi yetiştirenlerden razı olsun. Anlattığınızda gözlerinizin yaşardığı o sahabelerle komsu olun inşallah.

Selamünaleyküm.

Biz, Ümmet-i Muhammediz. Elhamdülillah. Böyle bir ümmetiz. Bu kadar büyük bir ümmetiz. Bir mü'min hanım, bir hocaya bu sözleri yazar. O hoca da ona dua eder. Böyle bir ümmetiz. Allah sizden razı olsun. Ne kadar güzel ettiniz. ‘Birbirine hakkı tavsiye eden’ mü'minlerden oldunuz. Biz de o tavsiyeye kulak vererek o seviyede olmaya gayret ettik. Böylece Rabbimizin rızasını kazanacak bir iş yaptık. Keşke bütün mü'mine hanımlar sizin gibi hakkı tavsiye eden sözler yazsalar; kadınlar namına ne muhteşem olurdu, ne muhteşem! Size dualar ediyorum. Hasseten teşekkür ediyorum. Allah Teâlâ sizi Asr suresinde zikrettiği kulları arasına ilhak buyursun.

Geçmiş derslerimiz arasında sözünü ettiğiniz ekonomi ile alakalı, bilhassa rızık ve ticaret üzerinden işlenmiş dersler vardır. Önümüzdeki sezonda da ekonomi ağırlıklı on kadar dersimiz olacak inşaallah. Her şeyi yapmaya takatimiz olmaz ama her şeye sevdamız olur biiznillah. Dua edin, muvaffak olalım. Tekrar teşekkür ederim size.

Selamünaleyküm.

Nureddin Yıldız

Twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız