Yazılı Fetva

Namazları nasıl huşû içinde kılabilirim?

19945
10.08.2015

Namaz kılarken, eski insanlardan anlatılan o manevi huzuru ben hiç bulamıyorum. Eskiler, namazda Allah’ın huzurunda durur gibi durmanın hakkını veriyorlarmış. Ben ise namazda olduğum zaman daha fazla düşüncelere dalıyorum. Cemaatle namaz kılarken, imamın sesi sanki bir ninni gibi geliyor bana. İyi bir namaz kılabilmek için ne yapmam lazım?

Namazın bir gözle izlenebilen fiziki yönü vardır, bir de maneviyatı yükselten ve Huşû’ adını verdiğimiz yönü vardır. Huşû’ yönü eksik olan namaz, böyle şikâyetlere sebep olan namazdır.
Namaz Rabbimize en yakın olduğumuz andır. Biz O’nu göremiyorsak da O, bizi gördüğüne göre, namaz ve secdeyi bu şuurla eda etmemiz gerekir. İşin aslı huşû’ içinde namaz kılmaktır. Huşû’, abdest gibi alınabilir, tutulabilir bir nesne değildir. Huşû’ ile namaz kılmaya karar vermekle namaz huşû’ ile kılınmış olmuyor. Huşû’, kalbin eylemlerindendir. Mü’min bir insanın kalbi üzerindeki tasarrufu, kalbe verilen öneri ve talimatlar, kalbin maneviyata etki ettiği diğer alanlar gibi huşûu da etkileyecektir. Her şeyden önce, kalbimizin işgal altında olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Dualarımızda Allah’tan istediğimiz şeyler arasında kalbimizin selameti isteği muhakkak bulunmalıdır. Ürperen kalp, yaşaran göz sahibi olmak büyük nimettir.
Namazın huşû’ içinde kılınabilmesi için:
- Namazın ön şartları olan taharet, abdest ve setr-i avret gibi emirlerde titiz olmak gerekir.
- Namazın kesinlikle ilk vaktinde kılınmasına çalışılmalıdır.
- Cemaatle kılınmayan namazı eksik görmeliyiz.
- Farzların öncesi ve sonrasındaki nafileler muhakkak kılınmalıdır.
- Namazın sünnetleri ve adabı ihmal edilmemelidir.
- Namaz zihni meşgul edecek şeylerin bulunmadığı bir yerde kılınmalıdır. Hatta nakışlı, resimli seccade bile kullanılmamalıdır.
- Namazda, tefsiri bilinen yerler okunmalıdır.
- Her namazdan sonra, o namazın kabul olması için dua edilmelidir.

Nureddin Yıldız