Yazılı Fetva

Namazlarımı Önceden Huşu İçinde Kılıyordum Ama Artık…

8268
21.11.2013

Selamünaleyküm. 18/19 yaşında bir gencim.  Öncelikle Allah sizden ve sizin gibi Allah’ın dinine kendini adamış insanlardan razı olsun. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
1) Önceden namazlarını huşu içinde kılmaya çalışan bir gençtim. Sünnetlere çok önem vermeye çalışırdım. Fakat son zamanlarda bir aksama oldu. İnsan olmamızın gereği günah işliyoruz. Günahlara tevbe ve istiğfarı aksatır oldum. Zaman zaman içim sıkılıyor bu durumdan dolayı, korkuyorum sonum ne olacak diye. İnsan kendi imanını, şuurunu nasıl şarj edebilir?
2) Allah sizden razı olsun. Geçen sene size evlilik konusunda danışmıştım.
Adımları attım, söz kesildi elhamdülillah. Karşı taraf ile görüşmelerde nelere dikkat etmem gerekiyor?
3) Babam ve erkek kardeşim Türkiye’de. Annem, kız kardeşim ve ben Almanya’da kalıyoruz. Lise bitince (seneye inşallah) Türkiye’ye dönme niyetim var. Fakat benim evlilikle ilgili gelişmelerden dolayı kesin karar veremedim. Almanya’da mı kalayım Türkiye’ye mi gideyim diye. Uluslararası İlahiyat Programına katılıp kendimi geliştirmek istiyordum. Karşı tarafın da böyle bir düşüncesi var ama kesin kararlı değil. Ben de Türkiye’ye gidilirse onun da gönlü razı olsun istiyorum. Bu kararda öncelikle nelere önem vermem gerekiyor?
4) Hafta sonu din dersi eğitiminde talebe okutuyorum. Çocukların Allah’ı, Peygamberlerini aleyhiselatu vesselam, namazı sevmeleri için nelere dikkat etmem lazım?
5) Allah’ın razı olduğu/ Arşın gölgesinde gölgelenmek isteyen bir genç mümin nasıl olmalıdır? Çalışmalarınızda Allah yardımcınız olsun. Sizlere dualar eder, dualarınızı beklerim. Allah'a emanet olun.

Selamünaleyküm. Namaz ve diğer ibadetlerde herkesin bir iniş çıkışı olur. Yıkıldığın yerde kalmayıp doğrulduktan sonra sorun olmaz. Azmini kırma, yoluna devam et. Evlenmede dikkat edeceğin en önemli şey, tecrübesizliğini bilmendir. Kendi görüşüne göre karar verme; anne veya babandan birini hep öne çıkar. Onların görüşüne saygılı ol. Sana ağır gelse bile onların dediğini yap, rahat edersin. Uzun zamanda kârlı çıkarsın. Başkalarına din öğretmenin en güzel yolu, iyi örnek olmaktır. Öğretmekten önce örnek olmak gerekir. Sevilen ve örnek alınan biri oldun mu, gönülleri fethedersin. Gönüllere girenin orada yapamayacağı yoktur. Acele etme, gayretini azaltma. Allah'a emanet ol.

Nureddin Yıldız