Yazılı Fetva

Nasıl örtünmeliyim?

41517
23.03.2011

Ben örtünmeye karar verdim hocam ama nasıl örtüneceğim konusunda kararsızım; desensiz mi olacak, pardesü mü olacak, yazın açık renk giyebilir miyim veya özel günlerde, düğünlerde nasıl giyineceğim... Hiçbir şey bilmiyorum. Allah’ın razı olacağı nedir, nasıldır? Ayette, örtülerini omuzlarına atsınlar, buyruluyor.
Hz. Hatice’den yapılan bir rivayette de şu ölçü var; örtülerinin üzerine bir örtü daha alırlarmış, sanki yırtıcı kuşlardan sakınırcasına örtünürlermiş. Hocam, işin doğrusu nedir?

Önce sizi tebrik ederim. Allah'ın razı olacağı bir karar vermişsiniz. Bu karardan bir daha dönmemek için sebat ve sabır üzere olmanız gerekir. Pardösü veya başka bir şey; ne olduğu önemli değildir. Yeter ki şu hususlara dikkat edilsin:
a- Sizin bedeninize ait ayrıntılar dikkatle bakan biri tarafından anlaşılmasın.
b- Üzerinizdeki kıyafetinizin kendisi bir sanat eseri gibi dikkat çekip üzerinize gözleri toplamasın.
c- Giydiğinizi Allah rızası için niyet ederek giyin.
d- Giyiminizi karşınızdakilere göre üç standarda oturtun:
Birinci standart: Eşinizi ölçü alın. Bu ölçüde hiçbir sınır yoktur. O nasıl istiyorsa, nasıl sizi güzel görüyorsa öyle giyinin veya giyinmeyin. Tabii ki sadece onun bulunduğu ortamlar içindir bu.
İkinci standart: Baba/anne, çocuklar, torunlar, kardeşler, kayınpeder, dayılar, amcalar, yeğenler gibi birinci dereceden sayılacak yakınlarınıza göre bir ölçü kurun. Bu ölçü, bol bir giyim ve sizin kadınlığınıza karşı göz kışkırtmayacak kadar bir giyim olsun. Ama dikkat edin, bu sınıf içinde enişteler, kayınlar, arkadaşlar, akrabalar yoktur.
Üçüncü standart: Bu iki gruba girmeyen bütün erkek ve kadınlara göre bir ölçü kurun. Bu ölçü de sizin tek bir kılınızın, bedeninizin herhangi bir yerinin şeklinin belli olmaması, kıyafetinizin kendisi göz zevki tatmin etmeye uygun olmaması şeklinde ortaya çıkmalıdır. İyi biliniz ki, örtünmekle sadece dini bir emri yerine getirmiş olmuyorsunuz. En büyük cihat seviyesinde bir iş yapıyorsunuz ve gerçek bir kadın olma yolunda ilerliyorsunuz. Bunun muhakkak zorlukları olacaktır. Onları göğüslemeye hazır olun. Elbette cennetin bir bedeli olacaktır.
Sizi tekrar tebrik ederim.

Nureddin Yıldız