Yazılı Fetva

Nusayri Babayla Olan Mesafe

7663
24.03.2013

Selamünaleyküm. 1. Ben Nusayri bir ortamda ve ailede yetiştim. Evlenene kadar öyle de oldu. İlkokulda bizlere dinin temel bilgilerini anlattılar ama pratikte kimse bize bir şey göstermedi. Nusayrilikte zaten kadının dinini öğrenmesi yasaktır. Ne Nusayriliği bu sebeple öğrenebildik ne de tevhit olan İslam dinini öğrenebildik. Ben evlendikten sonra kocamın vesilesiyle dinimi öğrendim. Namaza başladım ve diğer ibadetleri yapıyorum inşallah. Nusayri bir çevrede yaşadığım zamanda yapamadığım farz ibadetleri kaza etmem gerekir mi? 2. Ben dinimi öğrendikten sonra tesettüre de girdim elhamdülillah. Babam bunu kabul etmedi ve tesettürü çıkarmadan evime giremezsin diyor. Şuan üç yıldır bu sebepten dolayı görüşmüyoruz. Bir kaç defa kendisine yanaştıksa da olumlu sonuç alamadık. Halen bazen bazen yanaşmaya çalışıyoruz ama netice hep aynı. Ne tavsiye edersiniz? 3. Nusayrilikte Hz. Ali (keremallahu veche) ilah olarak kabul edildiği için özellikle babam böyle iman ettiği için babamla aram düzelse de, mesafemiz ne ölçüde olmalıdır?Allah'a emanet olun. Vesselam

Selamünaleyküm. Tarif ettiğiniz şekilde bir itikat, o döneminizin İslam dışı olduğunu göstermektedir. Yani siz yeni iman etmiş durumdasınız. İmandan öncesine dair ibadetlerinizden de mesul değilsiniz; bundan sonrakilere özellikle dikkat ediniz.
Bu durumdaki babanızla bağlantılı olmanız şart değildir. Sizi imanınıza dair bir meseleden ötürü reddeden babanızı, o gevşeyinceye kadar mesafeli bir noktada bırakabilirsiniz. Bunun dışında bir hatanız da olmasın. Allah yardımcınız olsun, kalbinize huzur yuvanıza bereket ihsan etsin.

Nureddin Yıldız