Mektuplar

Okuma ve öğrenme isteğimi nasıl hayata geçirebilirim?

13214
19.02.2016

Ben hemşirelik bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Hocam, okumayı, öğrenmeyi seven ve isteyen birisiyim ama bu konuda fazla başarılı olduğumu söyleyemem. Nefis etkisi mi yoksa aile etkisi mi bilemem ama bu başarısızlık her geçen gün beni daha çok yıpratıyor. Elhamdülillah, gerektiği kadar olmasa da namazlarımı kılıyorum. Ama bilgisizliğim ve tembelliğim yüzünden Rabbimin karşısına çıkmaya utanıyorum. Sizin gibi hocalarımızı dinlediğimde, 'işte seni anlatıyor, sen öğrenmelisin, okumalısın, anlatmalısın' diyorum ama bir saat sonra tekrar eski düzene devam ediyorum. Bu psikolojide olmamın bir nedeni de üzülerek söylüyorum ki ailemdir. Annem ve babam okuma yazma bilmiyorlar, tabi Rabbimin takdiridir bu. Bundan dolayıdır ki eğitimin ilk aşaması olan aile eğitimim ilim konusunda fazla verimli geçmedi. Fıkıh olmayınca diğer konularda da eksiklik ortaya çıkıyor. Bir de öğrendiklerimi ailemle paylaşmaya çalışıyorum ama her seferinde karşıma duvar örüyorlar, bu da beni çok üzüyor. Bir diğer neden de, okuduğum bölüm gereği bazen gayri ahlaki durumlar içerisine giriyorum, bu da kişiliğimin kırmızı çizgilerini çok zorluyor. Bendeki bu okuma ve öğrenme aşkını hayatıma uygulayabilmem nasıl bir yol izlemeliyim?

  • 1- Kendinden önce çevreni denetle. Çevren sensin. Çevrendekiler şikayet ettiğin konularda seni bilerek veya bilmeyerek yönlendirenlerdir. Arkadaşların, akrabaların, konuştukların, sosyal medyada izlediklerin... Hapsi senin çevrendir. Telefon görüşmene bile bu mantıkla yön vermeye çalış.
  • 2- Aileni irdelemekten vazgeç. Ailenle beraber okulun, barındığın yerin... Diğer insanları irdeleme. Onların nasıl ve ne olduklarına bakma. Sen kendine bak. Onlara yön veremezsin ama kendini yönlendirebilirsin.
  • 3- Mesleğin değerli bir meslektir. Mesleğini ibadet düzeyine taşıyabilirsin. Böyle büyük bir gaye sahibi ol. Evet, mesleğinle alakalı sıkıntılar yok değildir. Ahlâk ve din hükümleri konusunda zorlanabilirsin ama sen ve senin gibiler o sıkıntıları da biiznillah gidereceksiniz zamanla.
  • 4- Bedenine bak; kaç yılda o hâle geldin? Üç günde doğup büyüyen bebek var mı?
    Senin iman ve ahlâkın, ibadetin, şahsiyetin de bedenin gibi büyüyecek. Kelime kelime büyüyeceksin.
  • 5- Herkes okuyarak gelişmeyebilir. Belki senin zekân, dinleyerek öğrenmeye daha açıktır. Dinleme yöntemini öne çıkar.
  • 6- Yapman gereken mesela üç işten birini yapamıyorsan hatta ikisini yapamıyorsan, yapabildiğini de ihmal etme. Ne yapabiliyorsan onu yap. Yapamadığını da yapmayı planla. Şeytanın sana kuracağı en büyük tuzaklardan birinin seni, bir şey yapamayacağına inandırması olacaktır. Ona inanma. Şeytandan daha büyük ol. Ondan daha geniş düşünmeye bak.
  • 7- Hususi dualar et. Namazlardan sonra ellerini aç ve bu durumun için dua et. Sürekli et.
  • 8- Kendine bir mürşit bul. O seni yönlendirsin. Mürşidi de yarın bulacaksın diye bir kural yoktur. Sürekli arayacaksın. Belki de çok değerli olacağı için bulunması da zor olabilir. Sen arayışına bak. Sabırlı ol.
  • 9- Sakın namazlarını ihmal etmeyesin. Bereketin gider. Namazlarında titiz ol. Kur'an okumaya bak.
  • 10- Ve bu durumlar seni, ahlâkından tavize sevk etmesin. Öl diril, öl diril ama ahlâk ve iffetin zedelenmesin!
    Sana dualar ederim.
    Nureddin YILDIZ
    facebook.com/nureddinyildiz
    twitter.com/nurettinyildiz

    Nureddin Yıldız