Yazılı Fetva Corona

Pandemi şartları sebebiyle farklı saatlerde cuma kılmak doğru olur mu?

2459
29.11.2020

Avrupa’da korona salgınından sonra camilerde cuma namazı sorunu oluştu. Camiye belli sayıda insan girebilmektedir. Cuma namazını kılmak isteyenlerin bir kısmı dışarıda kaldığı için İKİNCİ BİR CUMA NAMAZI kılınması söz konusu oldu. Şöyle oluyor: Saat birde birinci cuma kılınıyor, kırk beş dakika sonra ise ikinci cuma kılınıyor. Bu namazların ikisi de kabul oluyor mu veya hangisi oluyor?

Cuma namazı;
 
• İbadetin yerine getirilmesi,
 
• Mü'minlere vaaz verilmesi,
 
• Mü'minler arasında kaynaşmanın güçlendirilmesi gibi amaçlar ihtiva eden bir ibadettir.
 
Bu sebeple fukaha mümkün olduğu kadar daha fazla mü'minin bir arada bulunması ilkesi üzerinden düşünerek, bir şehirde tek camide cuma namazı kılınması yönünde görüş belirtmişlerdir. Bir şehirde tek camide cuma prensibi fıkıhta genel kuraldır. Daha sonra nüfusun kalabalıklaşması ile beraber tek cami, birden çok camiye dönüşmüştür. Bu durum da asırlar üzerinden kabul görmüştür.
Aynı camide iki cuma kılınması ise bu prensibe aykırıdır. Bu sebeple bir camide iki kere cuma namazı kılınmaz görüşü asıl fetva durumundadır. Buna rağmen Avrupa Fıkıh ve Fetva Meclisi, Avrupa’daki çok özel şartları dikkate alarak aynı camide iki kere cuma namazının kılınabileceğine hükmetmiştir. Buna da, gelenlerin toplanıp namazı bir kere daha kılabilecekleri bir gevşeklik olmaması için cami yönetiminin belirleyeceği kurallar dâhilinde ve mümkünse iki ayrı imamın kıldırması şeklinde fetva vermiştir. Avrupa ve benzeri yerlerdeki kardeşlerimizin buna göre hareket etmeleri, cumayı tamamen kılmamalarından daha evladır.
Allah Teâlâ kulluğunda yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız