Yazılı Fetva

Peçe takma hususundaki farklı rivayetleri nasıl değerlendirmeliyiz?

21114
06.06.2015

Tesettürlü bir bayanım fakat rastladığım bir hüccetle birlikte kafa karışıklığından kurtulamadım: “Aişe radıyallahuanhadan gelen rivayette: “Allah ilk muhacir hanımlara rahmet eylesin. “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin hanımlarına söyle…” ayeti gelince elbiselerinin bir parçası ile hemen yüzlerini örttüler.” Buhâri, İbn Ebi Hatim: Tefsir, Ebu Davud, Taberi.
Şeyh Safiyyurrahman Mubarekfurî der ki; ‘Bu ayetin yüzü örtmek gerektiğini ifade ettiğine muhalif hiçbir müfessir bilinmemektedir.’ (İbraz’ül Hak adlı eserinde)
Abdullah bin Abbas radıyallahu anh diyor ki: “Allah, mü’minlerin kadınlarına, bir ihtiyaçları için evlerinden çıktıklarında başlarının üzerinden örtecekleri örtüleriyle yüzlerini örtmelerini ve sadece bir gözlerini açmalarını emretmektedir.” (Sahih-Taberi, İbn Ebi Hatim: Tefsir)"
Hocam bu hüccetler karşısında hangi hükmü vermemiz gerekir? İttifak edildiği görüşü beyan edilmiş. Bu durumda el ve yüz avret midir, örtmemiz gerekir mi? Ebu Hanife buna göre sünneti ihlal mi etmiştir?

Bayanların peçe kullanması konusunda fıkhî hüküm, ‘peçeli bulunma’ yönünde daha ağırdır. Bariz bir fitne bulunmadığında da ‘peçesiz bulunmaya ruhsat’ vardır. Özet olarak böyle anlayabilirsiniz. Her iki taraf için de yani bu iki görüşün her biri için de yeterli delil vardır. Sizin buna takılmanız için gerekli bir neden yoktur. İlim öğrenmeye bakın. Bir konuya daralıp kalmayın, gerisini tıkatırsınız. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız