Yazılı Fetva

Peygamber olduğunu söyleyen ve o kişiyi destekleyenler kâfir midir?

7295
12.06.2015

Yaşadığım yerde Peygamber efendimizi -sallallahu aleyi ve sellem- anma programı adı altında İskender Evrenesoğlu (kendilerinin İmam Mehdi Resul Halife Ali Mihr diye isimlendirdikleri) isimli kişiyi çağırmışlar. Programın sonunda da okunmuş tespihle birlikte Kur'an da dağıtacaklardı. Daha sonra öğrendiğimiz bilgilere göre Kur'anları dağıtıp el öptürüp insanları tabi yapacaklarmış galiba. Çok profesyonel hazırlanmıştı. Ayet meali, hadis, Mevlana, Yunus Emre, Said Nursi vb. şeylerle insanları kandırdılar. Başta biz de anlamadık ama daha sonra bu adamı gösterince biz de beynimizden vurulmuşa döndük. Bir sürü insan toplanmış ve alkışlıyorlardı. Halk bu adamın kim olduğunu bilmiyormuş. Biz de dayanamadık ve bunu bozmak istedik çünkü insanlar inanıyorlardı. Ben ve birkaç arkadaşım plan bile yapamadan işe koyulduk; protesto ettik ve insanları dağıtmayı başardık. İş yeri sahibiyle konuştuk, adam bizi haklı buldu ve ‘buna izin veremem’ diyerek iş yerini kapattı, programı engelledi. Sorum şu; hocam biz bunu engellemek için iki arkadaşımla bağırdık; bu adama inanmayın, peygamber olduğunu söylüyor falan diye. O sırada insanları korkutmak, içlerinde şüphe oluşturmak için ben ‘bu adam kâfirdir, bu adama inanan da kâfirdir, vahiy geldiğine, peygamber olduğuna inanıyor’ diye bağırdım. Sonuçta başarılı olduk, tespihlerini de Kur'anlarını da dağıtamadılar, ellerini de öptüremediler. Acaba ben o anda ‘kâfir’ derken aşırıya mı kaçtım? Tam anlamıyla kâfir olduğuna inanarak söyledim, hala da öyle düşünüyorum. Ama yine de içim daha da rahatlasın istiyorum.

Peygamber aleyhisselam efendimizden sonra bir çeşit peygamberlik iddiasında bulunan ve ona destek olan, onu kabul eden herkes elbette kâfirdir. Doğru düşünmüşsünüz. Şu iki hususa dikkat edin bundan sonra:
a- Bizzat birisinin üzerinde kâfir olduğunu söylemek tam bir tespit gerektirir, çok dikkatli olunmalıdır. Genel olarak kâfir olur demek başkadır ‘şu kişi kâfirdir’ sözü başkadır.
b- Siyasi olarak kendimizi yıpratmamalıyız. Yani polislik olmadan yapacağınızı yapın. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız