Yazılı Fetva

PGT Yönteminin Uygulanması Caiz midir?

8588
18.10.2013

Selamünaleyküm hocam. Eşimin 3. kromozomunda sıkıntı çıktı. Normal şartlarda hamile kalmanız durumunda düşük ya da hasta olur ve doğduktan sonra ölür dedi doktorlar. Eşimin ablasında da aynı genetik problem vardı. Normal yollardan hamile kaldı, çocuk 70 gün yoğun bakımda kaldı ve vefat etti. Doktor tüp bebek yöntemini tercih et dedi ama PGT denilen bir metod uygulanması gerekiyormuş, sağlıklı zigotlar tüp bebek yolu ile anne karnına yerleştirilecekmiş. Sizce uygun mu hocam?

Selamünaleyküm. Allah Teâlâ size de bebeğinize de afiyetler ihsan etsin. Durumunuzu doktor kardeşimizle istişare ettik. Doktorun tavsiyesini size iletiyorum. Ona göre hareket edin:
Bahsedilen tetkik  (PGT ), anne karnında yapılan ikili, üçlü, testlerden farklı bir şey değil. Önemli olan yorumu, PGT yapılır.
1. Sonuçta yaşaması mümkün olmayan hastalık tespit edilir gebelik sonlandırılır.
2. Problem yoktur: gebelik devam ettirilir.
3. Önemlisi bu; problem tespit edilir ancak Down gibi yaşaması mümkün bir özür tespit edilir. Burada da gebeliğe devam demek gerekir  ancak kadın doğumcular burada devreye girip, gebeliği sonlandırma eğilimde olabiliyor. Bu sebeple PGT yapılsın ancak bize danışmadan karar verilmesin...

Nureddin Yıldız