Yazılı Fetva

Pos makinesi kullanmak caiz mi?

12066
30.03.2011

Hocam, iş yerimizde taksitli satışlarda pos makinesi kullanmak istiyoruz. Şimdiye kadar, caiz olmadığını düşünerek hiç almadık. Ama rekabet ortamındaki sıkıntılar yüzünden taksitli satış yapmak için pos makinesinin caiz olup olmadığını, taksit yapıldığı zaman kesilen komisyonların faiz olup olmadığı konusunda sizin görüşünüzü merak ediyorum. Kararımda sizin görüşünüz etkili olacak.

POS cihazı kullanabilirsiniz. Ancak, gününden önce tahsilat yapmak için bankaya ilave bir ücret vermeyin. Yani anlaşmanızı yaparken, bankadan 'şu kadar gün sonra hesabıma yatanı alırım' sözü alın. Onlar da sizden para kesmesinler. Şunu zihninizin bir kenarına kaydedin:
Para ve banka kelimeleri birleştiği zaman kırmızı çizgide olduğumuzu bileceğiz. Bir de bankanın yaptığı taksitlendirmeye sizin aracı olmanızı ilave edersek kırmızı iyice koyulaşır. Fakat başka türlü neredeyse ticaret yapmak imkânsız hale gelmiştir. Bu da bir zarurettir. Zarureti hayati bir konu gibi algılayıp kullandığımızda inşaallah vebalde olmayız. Yeter ki aleni bir harama bulaşmayalım. Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız