Yazılı Fetva

Sahabeler hakkında ileri geri konuşan akademisyenlere karşı tavrımız nasıl olmalıdır?

4075
18.11.2017

Selamünaleyküm hocam ben İslami İlimler Fakültesinde okuyorum. Bu sene İslam Tarihi dersimiz var. Yakın zamanda Hz. Osman Efendimizin zamanını işledik . Bu derste hayatımız boyunca Sahabe Efendilerimizle ilgili duymadığımız hadiseleri dinliyoruz. Malumunuz halkta Sahabe hata yapamaz! gibi bir bakış açısı olduğu için bu karmaşık dönemi dinlemeye başlayan arkadaşlar Sahabe Efendilerimize karşı özellikle de Hz. Osman Efendimize karşı düşmancasına yorumlar yapmaya başladılar. En son durum "Hocam bunca hata yapan insanların rivayet ettiği hadislere biz nasıl güveneceğiz?" denecek kadar ileri gitti. Bende size danışmak istedim bu düşünceye karşı bizim tutunmamız gereken tavır ne olmalı, böyle bir soru sorana nasıl cevap verilmeli, en önemlisi ise Sahabe Efendilerimize bakış açımız nasıl olmalı?

Evet, ashabı kiram (Allah onlardan razı olsun) melekler değildiler, bizim gibi insandılar. Hata etmiş olabilirler, ettiler de. Buna rağmen biz onları bizim gibi görmüyoruz. Zaten onların değeri, o hatalı durumlara rağmen kulluk merdivenlerini başarı ile tırmanmalarıdır.
Sizin belirttiğiniz durum ise bambaşka bir durumdur. Bin yıl önceki BATINİYE hareketini şeytan yeniden canlandırdı, dinimizi içinden kemirmek istiyor. Bilim kılığı ile ashabı dillerine dolayanlar sadece İblis’in işini kolaylaştırmak istiyorlar. Çare yok, Allah imanını koruyan kulları ile bir konferansta eriyip giden cılız imanlı kullarını görecek, melekler buna şahit olacak! Hiçbir çaresi yoktur bunun. Bu bir imtihandır. O aklı kıtlar böyle konuşup gidecekler. Din biiznillah olduğu gibi kalacak. İmanını birilerine göre şekillendirmekte sakınca görmeyenler de nedametleri ile baş başa kalacaklar. Zaman dik durma ve binlerce dalgaya karşı yıkılmama zamanıdır. Sabret, diren ve erime.

Nureddin Yıldız