Yazılı Fetva

"Sara hastasıyım, maddi gücüm yetmiyor oruç borçlarımı ne yapmalıyım?"

3725
06.07.2018

Hocam benim kafamı kurcalayan bir mevzu var ki; etrafından aldığım türlü cevaplarla kafam iyice karışınca en doğrusunu sizden öğreneceğimi düşünerek size ulaşma gereği duydum. Hocam ben epilepsi (sara) hastasıyım. Ve yaklaşık 13 senedir bu sebepten ötürü oruç tutamıyorum çünkü doktorum kesinlikle yasaklamıştı bana. Hocam oruç tutamayacak birlikte bu zamana kadar ben bunun bedelini de
ödeyemediği çünkü maddi durumum buna elverişli olmadı hiç. Şimdi ise eşimden ayrıldım 2 çocuğumla baba evinde yaşıyorum. Ve tek gelirim 3 ay da bir aldığım engelli maaşım. Oda 1100 TL. Bu durumda benim oruç bedelini ödemem gerekiyor mu? Bazı komşulara danıştım da, bana geçmiş borçlarımı da ödemem gerektiğini buna mecbur olduğumu söylüyorlar durumu izah ettiğimde ise bana mecbur kaldığında çocuğa bez alacak parayı buluyorsun buna da bulmalısın diyorlar ne yapacağımı bilemedim ve bu konu beni çok rahatsız etmeye başladı. Hocam ben bu ödemeyi nasıl yapmalıyım? Geçmiş yılların bedelini ödeyecek durumum olmasa da en azından taksit yapmam günah olur mu? Bu durumdan namazım zarar görür mü ne olur bana bu konuda yardım edin ne yapacağımı şaşırdım.

Eğer, tutamadığınız oruçlarınızın fidyesini verdiğinizde günlük hayatınızda bir aksama olacaksa mesela elektrik parasını ödemekte zorlanacaksanız fidye de vermeyebilirsiniz. İleride elinize fırsat geçerse o zaman verebildiğiniz kadarını taksit taksit de olsa verirsiniz, meraklanmayın. Diğer ibadetlerinizi yapmaya gayret edin. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız