Yazılı Fetva

Takım tutmak doğru mudur? Maça gidebilir miyiz?

14734
21.04.2015

Takım tutmak doğru mudur? Maça gidebilir miyiz?

Müslüman ciddi insandır. Dünyayı imar edip ahiretini cennetle sonuçlandırmak için uğraşan insandır. Müslüman spor yapar, eğlenir, gezer elbette. Ama yaptığı bütün işlerin ortak paydası, hepsinin bir yararı olması ve Allah’ın rızasına aykırı bir iş olmamalarıdır. Müslüman spor yapar; namaz vaktini geçirmez. Spor yapar; ilimden geri kalmaz. Spor yapar; anne babasını ihmal etmez. Spor yapar; tiryakisi olmaz. Spor yapar; sosyalliğini eritmez. Yasak olan spor değildir. Yasak olan spor adıyla kumara bulaşmak, haramları çiğnemektir.
Bilhassa futbol etrafında bütün dünyada büyük bir fırtına estirilmektedir. Futbolla kitleler uyutulmakta, nesiller uyuşturulmaktadır. Büyük servetler, futbol adı altında heba edilmektedir. Karnı aç insanlarla, tokluktan ne yapacağını bilemeyen insanlar aynı görüntülerin peşinde koşmaktadırlar. Açla toku, siyahla beyazı aynı noktada buluşturan futbol artık bir oyun değil put halini almıştır. Her yaşta insanlar, top kültürü ile yetişip yaşamaktadır. Futbol, insanların iradesine haciz koymayı başarmıştır.
İrademizi haczedecek hale gelen bir putun dibinde duramayız. Futbol, bir spor türü olmayı aşmıştır. Takım tutmak, iradesi zayıf insanlar için uygun olabilir. Büyük işler düşünen, büyük olmak isteyenler için futbol, küçüktür.

Nureddin Yıldız