Yazılı Fetva

Tedavi amaçlı gümüş suyu kullanılır mı?

8820
12.04.2020

Hocam, babam son evre kanser hastası gümüş suyunun kansere iyi geldiğini duydum lakin Peygamber efendimizin bir hadisi şerifini duyunca kullanmakta tereddüt ediyorum. Hadis şu şekilde:
“Kim altın ve gümüş kaplardan yer ve de içer ise karnını cehennem ateşi ile doldurmuş olur.”
Gümüş suyu dediğim ise gümüş çubukları elektrik akımı verilerek suda bir miktar bekletilmesiyle elde ediliyor. Bilgi verirseniz sevinirim dinimizce bir mahsuru var mı?

Hadislerde altın ve gümüşün kap çanak olarak kullanılması yasaklanmıştır. Bardak olarak da kullanılamazlar. Bu kullanma yasağı sadece KAP ÇANAK, TEPSİ, EV EŞYASI olduğu durumlar içindir. Bir element olarak kullanılmasında sakınca yoktur. Gümüş kapta yemek yemenin yasak olması, gümüşün kullanılması yasağı değildir. Gümüşü kap olarak kullanmak bir kibir vesilesi olacağı için haramdır. Gümüş helal olarak mesela yüzük veya başka bir takı şeklinde kullanılabiliyor.
Eğer doktorunuz size böyle bir tavsiyede bulunmuş ise sakıncası olmaz. Şu kadar ki, pahalı bir ilacı ihtimaller üzerine kullanıp israfa neden olmak gibi bir durum olursa bu kullanım, israf açısından sakıncalı olabilir.

Nureddin Yıldız