Mektuplar

Tıbbi Zarurette Ölçüyü Soran Hemşire Hanıma Mektup

25153
06.04.2015

Selamünaleyküm hocam;

Hocam, ben 21 yasındayım ve ameliyathane hemşireliğini okuyorum. 2-3 kez sizin programınızı izledim ve sizden ALLAH razı olsun, dinimi yavaş yavaş önemsemeye başladım.
Hocam, ameliyata girdiğimizde kollarımızı dirseklerimize kadar açıp alkollü bir malzeme ile cerrahi el yıkama işlemini gerçekleştiriyoruz. Bunu yapmamızdaki amaç ne hastadan bize nede bizden hastaya herhangi bir mikroorganizma geçmesini önlemektir.

İlk sorum: Kollarım yabancı erkekler tarafında görülebiliyor olmasına dinimiz nasıl bakıyor yanı zaruret söz konusu olunca da mı haram işlemiş oluyoruz?

İkinci sorum: Vaka öncesinde kollarımızda kullandığımız batikonun (dezenfektan) içinde alkol olduğundan dolayı  haram işlemiş oluyor muyum?

Üçüncü sorum: Ameliyat masasına aldığımızda hastanın mahrem yeri açılıyor ve müdahalenin dışında mahrem yerlerine bakmıyoruz yine de bakmamız haram olur mu?
Dördüncü sorum: Hanımların ferace çarşaf gibi kıyafetler giyme mecburiyeti var mı? Onun yerine dizlerimize kadar örten pardesü giyilebilir mi?

Hocam, ailem beni zorluklar içinde okuttu. Şimdide benim okulumu bırakmama izin vermiyorlar özellikle babama bu konudan bahsedemiyorum bile ne yapmam gerekiyor yardımlarınızı bekliyorum.

Selamünaleyküm;
Kızım,
Hemşirelik insan canına hizmet etmektir. Pek mübarek bir meslek olduğunu bilmelisin. Mümin kimliğini muhafaza ettiğin sürece sürekli ibadet durumunda sayabilirsin kendini.
Sözünü ettiğin durumların hiç birinde dinen bir sakınca yoktur. Yeter ki sen, gevşeme yönünde bir meyil gösterme. Kollarını açmak zorunda olman, senin bunu bir zorunluluktan ötürü yapman veya açmakta sıkıntı görememen şeklinde olabilir. Sen bir zaruret olmadıkça açmamaya, açarken de gayet dikkatli olmaya özen gösterdiğin sürece sıkıntı yoktur. Alkolde de durum böyledir. Hastaların avreti meselesi de tamamen zaruret kurallarına göre işleyecektir. O odadakiler laubali olmadıkça hiç bir sıkıntı yoktur.

Kıyafete gelince, ne ferace ne de başka bir isim seni daraltmasın. Genç bir bayan olarak yanındaki bir erkek seni görüp senin bayanlığından etkileneceği bir görüntüde misin ona bak, gerisi o odada iken ayrıntı sayılabilir.

Kızım,
Her ameliyathaneye girişinde orada yatan hasta bir kâfir bile olsa şunu unutma: Sen Allah'ın en şerefli mahkûkuna hizmet ediyorsun. Hem maaşını al hem de ibadet eder gibi çalış. Namaz vakti gelince namazını eda et. Ameliyatlar sıkışıksa sadece farzları kıl. Hastalara tatlı dilli ol. Onların hakkına riayet et. Yanlış bir iş yapmaktan kaçın. Hastane ortamında Allah'ın kullarına yüksekten bakmaya sakın yeltenme. Sabırlı ol. Yılma, yorulma. Tıp mesleğini icra edenlerin kendi aralarındaki cıvıklığa katılma. Evine barkına itibar et. Tesettüründen taviz verme. Mahremiyet kurallarına dikkat et.

Vakti geldiğini hissettiğin zaman evlenmeyi geciktirme. Mesleğine bakarak seninle ucuza gelecek bir evlilik yapılmasına karşı da basiretli ol. İstişareli ve hikmetli bir evlilik yapmaya çalış.
Bu kimliğini korumaya özen göster. Sen hep ibadet durumundasın biiznillah. Ne güzel bir şey değil mi; bir yandan dünyalığını kazan diğer yandan da ahiretini. Ne güzel bir iş, dinimiz ne güzel, dinine dikkat eden bayan bir hemşire ne hoş, ne onurlu bir hanım. Allah yardımcın olsun kızım. Elin şifa menbaı olsun. Kalbin huzur dolsun. Sıhhatin ve afiyetin baki olsun. Sana dualar ederim.

Selamünaleyküm.

 Nureddin YILDIZ

* twitter.com/nurettinyildiz
* facebook.com/nureddinyildiz

Nureddin Yıldız