Yazılı Fetva

Toplumdan yoruldum, dağ evine taşınmak istiyorum...

9304
08.12.2020

Hocam şöyle bir istişare yapmak istiyorum sizinle, umarım konuyu anlatabilirim: Yaşadığımız toplum kötülüklerin iyiliklerden çok daha yoğun olduğu bir toplumdur. Bunu siz de görüyorsunuz. Ben bir mü'min olarak bu toplumu terk edip bir dağ köyünde mi yaşasam daha iyi ederim yoksa her şeye rağmen insanların içinde mücadele etmem mi doğru olur, ne tavsiye edersiniz? Teşekkür ederim.

İnsanlarla iç içe yaşamayı tamamen terk edebileceğimiz bir hayat yaşayamayacağımız bir zamandayız. Artık gidilebilecek dağ başı bile yoktur. Evet, toplumdan uzak bir hayat ibadete yönelme, günahlardan uzak kalma, daha moralli olma, fitnelerden daha emin yaşama gibi faydalar getirebilmektedir. Bu doğrudur ama böyle bir mekân ve orada yaşayabilecek ekonomik imkân nasıl temin edilecektir? Hatta aile bireylerinin buna razı edilmesi ne kadar mümkün olacaktır? Gerçeğe yakın seçenekleri düşünmek, hayatı daha gerçekçi bakışlarla yaşamak şarttır.  Biz bizim zamanımızın imtihanındayız, çözümlerimiz zamanımıza uygun olmalıdır.
İnsanlarla iç içe bir hayat yaşamanın kendine göre üstünlükleri vardır. Bilgi alıp verme, faydalı olup ecir kazanma, mücahede ruhu ile daha aktif durumda olma gibi faydaları da vardır.
Her iki uçtan birini tercih ederken her mü'minin kendi özel durumu, ailesi, yaşadığı şehir, sabır ve tahammül durumu, topluma katkı kapasitesi gibi farklılıklar dikkate alınırsa biiznillah daha isabetli olan tercih edilmiş olur.
Hangisi tercih edilirse edilsin bu zamanın bir ruhi yalnızlık zamanı olduğunu bilmek ve ona göre yaşamak gerektiğini de tespit etmeliyiz. Mü'min nereye giderse gitsin derdi ile gidecektir, zaman ahirete daha yakın bir zamandır.

Nureddin Yıldız