Mektuplar

Trafik kazası sebebiyle manevi tazminat almak caiz mi?

5470
10.10.2015

Biz bir trafik kazası geçirdik, karşı taraf yüzde doksan dokuz suçlu. Biz de şikâyetçi olduk ve dava açacağız. Karşı taraf hiçbir şekilde bizden özür dilemedi veya bize geçmiş olsun bile demedi. Biz de bunun için tazminat davası açacağız. Çocukların psikolojisi bozuldu, hayatımızla oynandı. Bu durumda alacağımız para bize haram olur mu?

Selamünaleyküm.
Böyle bir durumda hakkınızı aramanız makuldür. Hakkınızı arayın, devletin ona vereceği ceza olarak size verilecek tazminattan yaptığınız masrafları düşün. Bedensel bir zararınız yani organlarda bir eksiklik oluşmadı ise sizde manevi tazminat olarak alacağınız parayı kullanmasanız daha iyi edersiniz. Bir hayır kurumuna verin. Bedeninizde bir eksiklik oluştu ise mesela parmağınız koptu ise zaten maddi tazminat hakkınızdır.
Fıkıh kitaplarımızda manevi zararlar için maddi tazminat alma şeklinde bir tazminat yoktur. Muasır ulemanın bir bölümü böyle bir tazminatı kabul ediyorsa da alınmaması yönündeki görüş daha takvaya yakındır.
Öte yandan trafik canavarlığı yapan birini terbiye etmenin de başka bir yolu bulunamadığı için böyle bir cezalandırmanın yapılması gerekmektedir. Bunun için 'alın, masrafları düşün, gerisini bir fakire veya hayra verin' görüşünü size tavsiye ettik. Geçmiş olsun, Allah Teâlâ beterinden muhafaza buyursun.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız