Yazılı Fetva

Vasiyetten, Reşid Olmamış Kardeşin Payı

2526
11.10.2014

Selamünaleyküm hocam. Biz 6 kardeşiz, 4 erkek 2 kız. Babam vefat ettiğinde herhangi bir vasiyet bırakmadı ve maddi durumumuz çok iyiydi, evlerimiz, dükkanlarımız vardı. Babam vefat ettiğinde kız kardeşim 3 yaşındaydı, şu an ise 11 yaşında. Şimdi herhangi bir malvarlığımız kalmadı, babamın vefat ettiği zaman bıraktığı maldan kardeşimin herhangi bir hakkı söz konuşu mudur? Eğer hak söz konusu ise telafisi ne şekilde olmalıdır? Babamdan kardeşime kalan maaşını evin ihtiyaçlarına kullanıyoruz, bunun herhangi bir yükümlülüğü var mıdır?

Aleykümselam. Anlaşılan siz, babanızdan kalan malı kardeşler olarak yiyip tükettiniz. Yapmanız gereken onu herkesin payına göre taksim etmekti. Yapmamanız hata olmuş. Kardeşler olarak bu durumu kendi aranızda helalleşip kapatabilirseniz mesele kalmaz. Yalnız baliğ reşid olmayan kardeşinizin helallik vermesi mümkün değildir. Şöyle yapabilirsiniz: Size kalan malları kâğıt üzerinde herkesin hakkını alacağı şekilde bölüşün. Kardeşinizin hakkı belli olsun. O hakkı onun namına bir kenara koyun. Reşid olunca yani on sekiz yaşını doldurunca onu kendisine verin. Bu arada o mal sizde emanette kalmış olur. Kardeşiniz o zaman hakkını size helal etmesi durumunda ise mal size iade edilmiş olabilir.
Devletin kardeşinize tahsis ettiği maaş ise onundur. Reşid olmadan o maaşı sizin veya başka birisinin alması, ondan harcaması caiz olmaz. Ona ait giderlere kullanılmalıdır. Ya da onun adına bekletilmelidir.

Nureddin Yıldız