Yazılı Fetva

Yalan söylemek neden zinadan daha büyük bir günah?

28478
14.06.2011

Bir süre önce yalan söylemenin zinadan ve hırsızlıktan daha büyük bir günah olduğunu öğrendim. Ancak mantığıma yatmadığı için internette aradım ve öğrendiğimin bir hadise dayandığını bulabildim. Fakat hala bunu pek mantıklı bulamıyorum. Mesela birisi telefon açtığında görüşmek istemiyorsak ve karşı tarafı incitmemek adına 'şu anda pek uygun değilim' gibi bir cevap verirsek, bu söz yalan olması açısından zinadan nasıl daha büyük bir günah olabilir, anlayamıyorum. Ancak hadisi de reddetmek istemiyorum. Hal böyle olunca da çelişkide kalıyorum ve imanî anlamda sıkıntıya düşmeye başladım.

Zihninizin takıldığı hususta haklısınız. 'Mücerret bir yalan, mücerret bir zinadan daha tehlikeli değildir.' Bunu tırnak içine alarak size yazdım ki meseleyi kendiniz değerlendirin. Ancak ortada şöyle bir durum var:
Gerek zina ve gerekse yalan, iletkenlikleri açısından ele alındıklarında durum böyle değildir. Bir yalan için kendi başına 'bir yalan' olması da mümkündür, o yalanın bin zinayı, bin cinayeti beraberinde sürüklemesi de mümkündür. Zina ise hala iki kişi arasında bir afettir. Yalanın, akabinde getireceği sıkıntılar açısından ele alınması durumunda neden yalanın zinadan da vahim olduğu anlaşılabilir. Dinimizi ve dinimizin kaynaklarını detayları ile anlamaya çalışırsak daha huzurlu bir bilgi kaynağımız olur. Sıhhat ve afiyetler dilerim size.

Nureddin Yıldız