Yazılı Fetva

Yardım derneği kurmak isteyenlere nasihatleriniz nelerdir?

2580
25.12.2018

Selamünaleyküm değerli Hocam,
Nasılsınız? İyisindir inşallah, Allah sizi başımızdan eksik eylemesin inşallah.
Hocam ben iki konuda sizin öğüdünüzü isterim.
Hocam ben Avusturya’da kalıyorum 10 sene oldu. Allah'a hamdolsun İslami yaşamaya ve yaşatmaya gayret ediyoruz, Allah'ın yardımıyla Elhamdülillah.
Hocam, burada bütün camiler faiz ve rant sistemine kapılıp gitmekte maalesef.
Bizim gittiğimiz cami hariç. Elhamdülillah hocam, bizler Allah ve Resulüne bağlıyız. Sizin gibi değerli hocalarımızı dinler, nasihat almaya çalışırız. Diğer camilere elimizden gelen yardımı uyarıyı yapmamıza rağmen halen aynılar.
Bizde kardeşlerimize dua ederiz, Allah bizi hakkıyla HAKKI görmeyi nasip etsin. Batılı batıl bilip, batıldan uzak duranlardan eylesin inşallah.
Çok değerli hocam, sizden isteğim bana yol ve nasihat etmeniz.
Hocam kardeşlerim ve buradaki bütün insanlar bana güveniyorlar Allah'a hamdolsun. Övgü Allah'a aittir, Allah'a sığınırım.
Avrupa ve dünya çapında hayırda yarışıyorum elhamdülillah, hep ilk sıradayım hamdolsun.
Afrika'ya, Arakan’a ve Türkiye’ye topladığım yardımları, kurban, zekât, fitreleri bizatihi dağıtıp ulaştırmaya çalışıyorum. Hamdolsun her yardımlar video, fotoğraf ve faturalı oluyor. Artık o kadar büyük meblağ yardımlar geliyor ki yetişmekte zorlanıyoruz elhamdülillah. Her kuruluş her cami hayırlarını bize getirip ulaştırmamızı istiyor. Elimizden gelen gayreti gösterip, üstesinden geliyoruz ve bu 7 sene içerisinde bir kuruşunu almadan her masrafı kendi cebimizden karşılıyoruz elhamdülillah.
Hocam, biz dernek kurmak istiyoruz inşallah siz ne dersiniz?
İkinci konu ise camimiz kapanma aşamasına geldi ama Allah'ın yardımıyla 4 sene daha kiralamayı uzattık Elhamdülillah. Camimizin hatırı sayılır miktarda parası var. Diyebilirim ki hocam, faize ve rant sistemine beri duran nadir bir camiyiz elhamdülillah. İnşallah 4 sene daha kermes ve faaliyet gösterip sermayemizle bir camiyi satın almaya çalışacağız inşallah.
Talebe yetiştirmeyi, kumarhane bataklığında olan kardeşlerimizi kurtarmayı Allah'ın yardımıyla kurmaya çalışıyoruz bizim öncülüğüz budur.
Hocam siyaset partisine bağlı değiliz, şeyhe bağlı değiliz hocam, küçümseme anlamında değil. Sizin sohbetlerinizi Mehmet Emin hoca ve İhsan Şenocak hocamızı dinler besleniriz Elhamdülillah. Ben ve arkadaşlarım elimizden gelen gayreti gösterip, ümmete hayırlı evlat olup, hayırlı evlat yetiştirmeyi amaç edindik. Amacımız gayemiz budur hocam.
Cami Başkanı ve yeni kurulacak yardım derneğinin sorumluluklarını ben aciz kardeşinize vermek istiyorlar. İstişare sonunda bu kutlu ve mübarek görevden kaçtığım için değil, sizi Allah için seviyorum ve sizin öğüdünüzü isterim.
Bende bir işçiyim çalışıyorum elhamdülillah.
Hiç birimiz bir ücret karşılığında bu hizmetleri yapmıyoruz elhamdülillah. Öyle dediler, Allah’ın Resulleri bizim ücretlerimiz Allah’ın yanındadır elhamdülillah.
Sizi saygı, sevgiyle ve muhabbet selamlıyorum, ellerimizden öpüyorum aziz değerli kıymetli hocam.
Emanetlilerin en güzeli olan Allah'a emanet olun vesselam.
Selamünaleyküm.

Hangimiz nerede hangi işi hayır olarak yapabileceksek Rabbimiz bizi orası için seçti demektir. Böyle bir seçilmişlikten kaçamayız. Yalnız şu noktalara dikkat edeceğiz:
 
a- O alanda bir kabiliyetimizin olup olmadığına dikkat edeceğiz. Kabiliyetimizin kararını biz değil dışımızdakiler verecek.
 
b- Mum gibi ışık verip erimeyi kabul edemeyiz. Güneş gibi olacağı; ışık vereceğiz ama erimeyeceğiz. Buradaki erime ise mesela, evimizi ihmal ederek olmayacak bu işler. Sabah namazını kılmaya vakit bırakmayacak bir iş hayır işi değildir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.
 
c- Biz, işi gücü yerinde ve bu işten ötürü ücret almayanların, davasından ekmek yemeyi kendisine ve ailesine haram edenlerin bu işleri yapmasından yanayız.
 
d- Hizmetimiz bütün mü'minlere yönelik olmalıdır. Müminler arasında ırk, görüş, yöre ayrılığını hizmet görmeyiz.
 
e- Şeffaf olarak yaptığımız işleri değerli görürüz. Kâfir devletlerin bile denetimine açık iş yapmalıyız. Başınızda sizi denetleyebilecek kabiliyet ve güçte birinin/kurumun/heyetin bulunmadığı bir işe girmeyin. O işin sonu sizin hüsranınız olabilir.
 
f- İstişareye ve tenkite hazır olmadıkça yaptığımız işe İslami dememiz caiz değildir. İstişare ve tenkit! Tek kafalılık ve dik kafalılık bizde yoktur.
 
g- Girdiğimiz işte ebedi kalmak gibi bir niyetimiz ve tavrımız olmamalıdır. Bugün girip bir asır çalışma heyecanı ile iş yapacağız ama gerektiğinde yarın bırakabileceğiz ki nefsi ile nefsi olmayan işimiz ayrıt edilebilsin.
 
h- Hangi iş ise yapacağımız iş, o iş hakkındaki dini hükümlerin ayrıntılarını öğrenmeden o işe giremezsiniz.
Bu temel ilkeleri becerebiliyorsanız girin, devam edin. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız