Mektuplar

Yeni imama mektup

8647
12.07.2011

Ben imamlığa yeni başladım. İlk basamak olarak hangi kitapları okumamı tavsiye edersiniz? Kütüphanesinde bir imamın kesin bulundurması gereken kitaplar nelerdir? Tavsiyelerinizi alabilir miyim?

Size bazı sözlerim olsun; beni hayırla anmana vesile olmasını temenni ederim.

  • 1- Kendinizi imam olarak görmeyin. Bu asrın Musab bin Umeyr'i olarak görün. Her yeri de Yesrib sayın. Akşam sabah Allah'a dua edin ve deyin ki: 'Rabbim! Beni de Musablaştır. Ben de 'Allah'a verdiği sözde durup erkek mü'minlerden olarak sana gelenlerden olayım.' Bu duanın ısrarcısı ve gerekenini yapanı olun. Kendinizi imam olarak değil de Âlemlere Rahmet'in vekili olarak görün. O vekâletin hakkıyla uykularınız bölünsün. Yollar size kısa görünsün. Her namaz vakti mihraba geçerken, vekili olduğunuzun kim olduğunu düşünün, rikkate gelin. Gözünüz yaşlı namaza durun.
  • 2- Cehalet, kimseye yakışmaz bir illettir. Ama Peygamber aleyhisselamın vekiline hiçbir şekilde yakışmaz. Sakın cehalet sayılacak bir şeye razı olmayasınız. Sizin âlim olmanız, müfessir, fakîh olmanız şart değil ama zaruri olanı bilmelisiniz. Cep telefonu gibi kullanabileceğiniz bir kütüphaneniz olsun. O kütüphanenin birinci kitabı iyi bir ilmihâl olsun. Ö. Nasuhi'nin ilmihali, ilmihâl kaynağı olarak bulunsun ama siz, Fikri Yavuz'un ilmihâlini okuyun. Diyanet'in ilmihâlini de okumalısınız ki, resmi makamlarla sıkıntıya düşmeyin. İlmihal, her yıl iki kere not tutarak okunması durumunda size yararlı olur. Bir kere okumak yetmez. Bilhassa taharet ve namaz konularını iyi okuyun. Anlamadığınızı sorun, ayıp değildir. Ramazan gibi mevsimlerde de o konuları okursunuz. Ama ramazan gelmeden on gün önce okumuş olmalısınız. Ramazan ayının sonu gelmiş siz hâla oruca niyeti anlatırsanız gülünç olursunuz. İlmihâl bilgilerinin akılda kalmasının en iyi yolu, sizden bir alt kimselere onu ders olarak anlatmanızdır. Bir kere anlatmak, beş kere okumak gibidir. İkinci kitabınız da, bereket kaynağı olan RİYAZUSSALİHÎN'dir. Onu kitaplığa bile koymak doğru değildir. Yastığınızın kenarında dursun. Masanızın ucunda dursun. O bir Peygamber aleyhisselam vekili için eşsiz bir kaynaktır. Erkam Yayınları arasında çıkan sekiz ciltlik olanı alabilirsiniz. Size yeter. Kısa hadislerinden de her hafta bir tane ezberleseniz ihya olursunuz. Hadisi hem metin hem de tercüme olarak ezberlemeye çalışın. İhyauulûmuddin de önemli bir kitaptır. Ama fazlası zarar olan bir ilaç gibidir o. Bilhassa hadisleri İhya'dan hiçbir zaman okumayın. O hadis kitabı değildir. Onu öğüt kitabı olarak değerlendirin. Ve dikkat ederseniz, Kur'an'dan kitap olarak söz etmedim. Çünkü o, zaten sizsiniz.
  • 3- İmam olmanız, sizi fetvaya cüretkâr yapmasın. İşi ehline havale edin. İnsanların günahını taşımayın.
  • 4- İnsanlarla çok içli dışlı olmayın. Uzak da kalmayın. Heybetiniz sarsılmasın ama soğuk bir tip de olmamalısınız. Üzerinizdeki yükün gereği olarak kendinize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Gerekiyorsa bir pastanede dondurma da yemeyeceksiniz. Başkalarına mübah olan şeyler sizin için farklı olabilmeli. Hoca efendi, sakın cennete razı olmayın. Siz, vekâletin hakkını verirseniz Adn cennetlerine, Firdevs'e adaysınız. Müvekkilinizle buluşacağınız yeriniz orasıdır. Oraya varıncaya kadar mola vermeseniz, ücret almasanız, sala okumasanız, insanların avucuna bakmasanız ne olur ki, kaç günlük dünyadayız! Ümitvar olun. Beğenilen bir vekil olmaktan korkmayın. Siz heyecanınızı kaybetmeyin, müvekkiliniz sizi mahşerde kaybetmeyecektir. Dualarınızı beklerim.
  • Nureddin YILDIZ
    facebook.com/nureddinyildiz
    twitter.com/nurettinyildiz

    Nureddin Yıldız