Yazılı Fetva

Çocuğu olmayan ailenin tüp bebek tedavisine başvurması caiz midir?

91
02.07.2026
Ben 36 yaşında, 11 yıllık evli bir hanımım. 7 yaşında bir evladım var elhamdülillah. İkinci bir evlat düşünüyorduk ancak yaklaşık 5-6 yıldır nasip olmadı. Bu süreçte yumurtlama takibi, çatlatma tedavisi gibi birkaç klasik yöntem denedik. Fakat sonrasında araştırdığımda, yumurta geliştirmek için kullanılan bazı ilaçların ilerleyen süreçte yumurtalık kisti gibi sorunlara sebep olabildiğini öğrendim. Tedavi ararken başka hastalıklarla karşılaşmaktan endişe etmeye başladım. Yapılan bazı testlerde de yumurtalık rezervimin azaldığı, bunun yaşla bağlantılı olduğu ve gebelik ihtimalimin giderek düştüğü söylendi. Gittiğim birçok doktor da “Yaş ilerliyor, tüp bebek düşünülmeli. Rezerv tamamen bittiğinde tüp bebek ihtimali de ortadan kalkabilir.” dedi. Bir yandan da şunu düşünüyorum: Elbette tedavi aranabilir ama sonuçta hiç çocuk sahibi olamayan biri değilim, elhamdülillah bir evladım var. Demek ki Rabbim bana bu nimeti vermiş. “Eğer verecekse yine verir.” diye düşünüyorum. Belki de Rabbim benim için bunu takdir etti, belki beni koruyor ya da başka bir imtihan nasip edecek diye düşünüyorum. Bu kadar ısrarla istemek ne kadar doğru, onu da bilemiyorum. Bir yandan sağlık sektöründeki karmaşıklık da beni düşündürüyor. Neticede eşlerden alınan örnekler laboratuvar ortamında birleştiriliyor. Günümüzde küçücük bebeklere bile kıyılabildiğini görünce, bu süreçlerin farklı yönleri hakkında da endişe duyuyorum. Allah’ın razı olmayacağı bir durumun içine girmekten korkuyorum. Bu noktada nasıl hareket etmem gerektiğini bilemiyorum hocam. Sizce böyle bir durumda gidilebilecek son noktaya kadar tedavi yollarını denemek mi gerekir? Çünkü çevremdeki insanlar sürekli aynı şeyi söylüyorlar ve bu durum beni psikolojik olarak da yoruyor. “Tüp bebek de bir tedavidir, Allah’ın takdirine karşı gelmiş olmuyorsun.” diyorlar. Ben ise Allah’ın razı olmayacağı bir hâle düşmek istemiyorum. Tam aksine, O’na teslim olarak hareket etmek istiyorum. Ancak yumurtalık rezervimin azalıyor olması da eşimi ve beni düşündürüyor. Bu konuda bana bir yol gösterebilirseniz çok mutlu olurum. Sizce teslimiyetli olan yol hangisidir?
Rabbim evladınıza hayırlı ömürler versin. Çocuk, Rabbimizin bizlere verdiği en büyük nimetlerden biridir. Bu nimete sahip olmayı istemek de son derece doğal bir duygudur. Çocuk sahibi olamayan Müslümanların elbette bu duruma sabretmeleri gerekir. Ancak belirli bir noktadan sonra tıbbın sunmuş olduğu imkânlardan istifade etmekte de herhangi bir sakınca yoktur.
Eğer Rabbimiz bir sıkıntı vermişse, ardından muhakkak onun şifasını da yaratmıştır. Müminler olarak bizim vazifemiz de o şifayı aramaktır. Nasıl ki vücudumuzda herhangi bir hastalık ortaya çıktığında onun tedavisini arıyorsak, bu konuda da tedavi yollarına başvurmak aynı şekildedir. Bu durumu bir hastalık olarak kabul edip mevcut tedavi yöntemlerinden faydalanmak doğal ve olması gereken bir süreçtir.
Allah’ın nimetini aramak fazilettir. Bununla birlikte, mevcut duruma razı olmak da yanlış veya günah olarak değerlendirilemez. Ne tedavi arayana ne de tedavi aramayana yanlış yaptığı söylenebilir. Bu meselede önemli olan, Rabbimizin çizdiği sınırların dışına çıkmamaya dikkat etmektir.
Doktorların sizin için uygun gördüğü tedavi yöntemi bu ise, tüp bebek yöntemine başvurabilirsiniz. Elbette tedavi yolunu seçmek ayrıca sizin ve eşinizin birlikte karar vermesi gereken bir süreçtir. Eğer siz de eşiniz de evlat sahibi olmayı istiyorsanız, tedavi yoluna başvurmanızda bir sakınca yoktur.
Bu konuda ilk dikkat edilmesi gereken husus, Müslüman ve helal-haram hassasiyetlerini bilen güvenilir bir doktor bulmaktır. Eğer doktorunuz sizin için en uygun tedavi yönteminin tüp bebek olduğuna kanaat getirirse, onun görüşüne itibar ederek süreci başlatabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Özellikle kadın açısından, kadın doktor imkânı varsa erkek doktor tercih edilmemelidir. Ayrıca tüp bebek sürecinde Allah’ın razı olmayacağı herhangi bir uygulamanın bulunmamasına dikkat edilmelidir. Sizin de bu konuda bazı endişeleriniz olduğunu ifade etmişsiniz. Bu sebeple güvenilir ve hassasiyet sahibi bir doktorla sürece başlamanız daha sağlıklı olacaktır.
Bir diğer mesele ise, bu tedavi sürecinin size bir zarar verip vermeyeceğidir. Bunun değerlendirmesini de yine doktorlarla görüşerek yapmanız gerekir.
Tedavi olmak, tedavi arayışında olmak ısrar değildir, tevekkülsüzlük değildir. Neticede vesileyi de yaratan Allah Teala'dır. 
Etrafınızdaki insanların tedavi olmanız yönündeki teşviklerinden de bahsetmişsiniz. Bu noktada aile hayatınıza dair mahrem meseleleri ve önemli kararları mümkün olduğunca eşinizle birlikte vermeye gayret etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Elbette istişare önemlidir; ancak gerçekten evlat sahibi olmak isteyip istemediğinize nihayetinde siz ve eşiniz karar vermelisiniz.
Rabbim sizlere çevredekilerin sözleerine göre değil kalbinizdeki duyguya göre isabetli kararlar vermeyi nasip etsin.
el-ezkar
H. B.