Yazılı Fetva

Eşim, kurban yerine bağış yapabilir mi?

467
08.03.2025

Hocam eşim, kurban kesmek yerine bağış yapmayı öneriyor ancak ben kurbanımı kesip yakınlarıma dağıtmak istiyorum. Geçen yıl da bağış yaptı ve bu durum beni rahatsız ediyor. Eşim, benim rızam olmadan kurban yerine bağış yapabilir mi? Bu konuda ne yapmalıyım?

Kurbanın mahiyeti (akika, vacip, adak, şükür) hakkında bilgi vermediğiniz için tereddüdünüzü nafile bir kurban kesmek mi yoksa para bağışı yapmak mı şeklinde anlayarak cevap veriyorum.

Hangisi daha çok fakirin ihtiyacını giderecek yardımcı olacaksa o bağışı yapmak daha faziletlidir. Buna da sizin bulunduğunuz çevrenin maddi şartları karar verecektir.

Nafile bir ibadet olduğu için, eşinizin sizin yerinize bağış yapması konusunda sizi zorlaması doğru olmaz. Siz nafile kurban kesmek istiyorsanız bu sizin tercihinizdir ve buna engel olunmamalıdır. Ancak eğer eşiniz sadaka vermek istiyorsa bu da güzel bir davranıştır ve buna da karşı çıkılmamalıdır.

Özetle, kurban kesmek, ibadetin asıl ruhuna daha uygundur. Fakat sadaka vermek ise ihtiyaç sahipleri açısından daha faydalı olabilir. Eğer çok büyük bir ihtiyaç varsa sadaka daha faziletlidir. Ancak genel olarak kurban kesmek daha faziletli kabul edilir.

T. Y.