Yazılı Fetva

İhtilam olduğumu sanarak sürekli gusül abdesti almak zorunda mıyım?

4574
01.05.2025

Hocam, ben evliyim ama bekârlık zamanımdan beri ara ara ihtilam olduğumu sanarak sürekli gusül abdesti alıyorum. Bazen hiçbir belirti olmasa bile “ya olduysa” düşüncesiyle yıkanıyorum. Artık bu durum öyle bir hâle geldi ki görmesem bile görmüş gibi hissedip gusül alıyorum. Eşim de bu durumdan çok yoruldu ve neredeyse “günahsa da benim olsun” diye yalvaracak hâle geldi.

Bir ilmihalde “kadının menisi içeri döner, bu nedenle ihtiyaten gusletmesi gerekir” diye okumuştum. Bu da bende sürekli bir vesvese hâline geldi. Hocam bu durum beni hem bedenen hem ruhen çok yoruyor. İbadetlerimi, evliliğimi ve günlük yaşantımı olumsuz etkiliyor. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim? Vesveseye düşmeden nasıl bir denge kurabilirim?

Bahsettiğiniz bu durum vesvese içine düştüğünüzü gösteriyor. Öncelikle uzman bir psikoloğa danışmalısınız. Onun dediklerine dikkat ederseniz bu sorundan Allah'ın izni ile kurtulabilirsiniz.
İhtilam olup olmadığınız konusunda aşağıdaki fıkhi kurallara uyabilirsiniz:

 1. Gece ihtilam olduğunuzu kesin hatırlarsanız ve uyandığınızda çamaşırınızda bir ıslaklık (meni) varsa gusül abdesti almanız gerekir. Bir ıslaklık yoksa gusle gerek yoktur. 

2.Yukarıdaki kuralı uygulamak için de öncelikle ihtilamın ne olduğundan, gelen sıvının meni olup olmadığından kesin bir şekilde emin olmanız gerekir. 

İhtilam; uyku halindeyken rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu görmek ya da cinsellikle ilgili bir rüya görmektir. 

Çamaşırda görülen ıslaklığın meni olduğunu kesin anlamak için ıslaklık konusunda şu hususu kıstas alabilirsiniz: Görülen ıslaklık, günlük akıntı sebebiyle yaşanan ıslaklıktan daha fazla ve farklı olmalıdır. Böyle olduğunda gelen sıvının meni olduğu kesinleşmiş olur. 

3.Meni gelmeden sadece rüya görmek, gusül abdesti almayı gerektirmez. Bu yüzden bir ıslaklık yoksa "gusle de gerek yok" diyerek hareket edin. Aklınıza şüpheler gelse de gusül almayın. 

4.Bu kurallar dışında aklınıza gelen şüphelere göre gusül abdesti almanız doğru değildir. Çünkü şüphe ile gusül abdesti şart olmamaktadır.

H. B.