Yazılı Fetva

Kadın eşinin mezhebine tabi olmalı mıdır?

399
10.07.2026

Eşlerden biri farklı bir mezhebi taklit ediyorsa veya yeni meselelerde farklı bir alime uyuyorsa biri diğerine hükmedebilir mi? Özellikle kadın eşinin tabi olduğu içtihada tabi olmak, girdiği tarikata girmek zorunda mıdır?

Önce şunu bilmeliyiz:
Böyle bir tartışma büyütülürse şeytan o aileye kolayca müdahale edebilir. Mümkün olduğu kadar bu tür konuları aileden uzak tutmak gerekir. Vuku bulduğunda ne yapılması gerektiğine gelince: 

  1. Kadının ibadeti ile alakalı konulardan birinde kadının eşinden farklı bir âlime tabi olması hakkıdır. Eğer söz konusu mesele kadının istediği gibi uygulandığında erkeğin nikahtan doğan haklarından biri zayi oluyorsa ve hakkı şeri bir hak ise o durumda erkeğin tabi olduğu görüşe uyulması gerekir. Şüphesiz her iki durumda da keyfilik veya bir fitneye alet olma ihtimali söz konusu olmamalıdır.
  2. Kadının farklı yaşamak istediği mesele nafile bir ibadet ise ve erkeğin nikahtan doğan hakkını zedeliyorsa bu durumda erkeğin görüşü esas alınmalıdır. Nafile olan oruçlardan birini erkeğe rağmen tutmak istiyorsa kadının böyle bir hakkı olmaz.
  3. Kadın bir bidatten uzak kalmak istiyorsa veya dinde şaz (âlimler tarafından genel olarak kabul edilmemiş) bir görüşe katılmak istemiyorsa erkeğin bunu isteme hakkı olmaz.
  4. Tarikat konusunda ise asla eşlerden birinin diğerine baskı yapma hakkı yoktur. Yapana itaat mecburi değildir.
el-ezkar
Nureddin Yıldız