Yazılı Fetva

Namaz vakti geciktiğinde istibra terk edilebilir mi?

1128
27.12.2024

Hocam bazen namazı kılmadığımı hatırladığımda, vaktin çıkmasına çok az bir süre kaldığını fark ediyorum. Bu durumda, tuvalet ihtiyacımı gidermeden namaza durmak çok zor oluyor. Böyle anlarda istibra işlemini terk etmenin caiz olup olmadığını merak ediyorum.

Özür sahipleri için, bir vakit boyunca meydana gelen durumlar sebebiyle aldıkları abdestin bir sonraki vakte kadar geçerli olduğunu ve kolaylık sağlandığını duydum. Ancak ben özür sahibi olmadığımdan, bu fetvadan yararlanıp yararlanamayacağımdan emin değilim. Bu konuda bir yol gösterir misiniz?

Vakit dar olduğunda istibra terk edilip abdest alarak namaz kılmanız caizdir. Ancak, böyle bir durumu alışkanlık haline getirmemek için daha dikkatli olmak gerekir.

T. Y.