Yazılı Fetva

Gayrimüslim Biri İçin ‘Allah Rahmet Eylesin’ Denir mi?

27489
18.12.2014

Muhterem hocam, malumunuz toplumumuzdaki bilgi eksikliğinden ve ağız alışkanlığından ötürü her ölenin arkasından ‘Allah rahmet eylesin’ lafı söyleniyor. Hıristiyan olarak ölmüş bir bayan için, geçen gün annem de bu lafı söyledi, tabi ki bu bayanın 1990’lı yıllarda öldüğünü düşündüğümüzde Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem efendimizi kabul etmediğini de anlamış oluyoruz. Ebeveynlerimle mümkün olduğu kadar hürmetimden, saygımdan ötürü bu tip konuları konuşmam, kendimi onlara nasihat eden vaaz veren pozisyona oturtmanın doğru olduğunu düşünmüyorum, çünkü ben oğulları olduğum için bu tip şeyler belki ters tepebilir, fakat kıyamet günü bildiğim bir konu hakkında uyarıda bulunmamış olarak dirilmekten de korkuyorum. Annemi bu konuda kibarca uyardım, nedenlerini açıklamaya çalıştım, o da, Allah beni affetsin o halde, dedi. Benim size sorularım şu şekilde;
- Bu laf insanı dinden çıkarır mı?
- Annemi babamı böyle konularda saygılı ve kibar bir şekilde bilgilendirmekle doğru mu yapıyorum?

Selamünaleyküm.
Kâfire rahmet dilemek iki durumda olur.
Birincisi, onun kâfirliğinde ‘İslam’ı kabul etmemişliğini benimseme’ anlamında bir rahmet dileme olur ki maazallah bu dinden çıkarır.
İkincisi ise, sizin annenizde olduğu gibi nedenini ve ayrıntılarını bilmeden gafletle ağızdan böyle bir söz çıkmasıdır. Bu durumda ise dinden çıkma tehlikesi inşaallah yoktur. Yine de bu bir gaflettir şüphesiz.
Annenizi ikaz ederek iyi yapmışsınız. Daha beter bir duruma sebep olmayacaksa insan ebeveynini ikaz etmelidir.
Allah Teâlâ rızasını kazanmaya hepimizi muvaffak kılsın.

Nureddin Yıldız