Yazılı Fetva

Genç evladı olan anne babalara tavsiyeler

9226
17.09.2015

‘Delikanlı’ deyimi, gerçekten kanın delirdiği bir zamanı yansıtmaktadır. Çevremde ve evimizde gençlere baktıkça bu sözü söyleyenlere saygım arttı. Delikanlı için tavsiye edilebilir ana ilkeler nelerdir? Bunu özellikle delikanlıyı yönlendirecek olan ebeveyni veya öğretmeni için soruyorum.

İslam açısından nelere dikkat edileceği zaten bilinmektedir. Onun yaşadığı dönem itibariyle ebeveynin ve öğretmenin şu hususlara dikkat etmesi çok önemli bir destek oluşturacaktır:
1- Kaba muamele etmekte yarar yoktur. Anne, baba, öğretmen, idareci bir gözünü ve bir kulağını kapatarak onunla bir arada durmalıdır. Her hatasına, her sözüne çıkış yapmak yerine, sabırla ve yumuşaklıkla muamele etmek daha kazançlıdır. Anne, baba, idareci intikam alır gibi davranmaktan şiddetle kaçınmalıdır. Allah, yumuşaklığa verdiğini sertliğe vermiyor.
2- Delikanlıdan çok, çevresini, arkadaşlarını izlemekte yarar vardır. O yaşlarda insan, arkadaş kölesi olabilmektedir. Elbette, yüzde yüz başarılabilecek bir husus değildir bu. Ama ilgi alanımızda onların arkadaşları da bulunmalıdır.
3- Mümkün olduğu kadar, abartmadan evde kalmasını sağlamakta yarar vardır. Ancak şunu da bilmek gerekir ki, bilhassa erkeklerin uzun süre eve kapanması doğru değildir.
4- Evde ve iş yerinde, yaşına uygun sorumluluklar verilerek hayata ısındırılması da yararlıdır. Ev ihtiyaçlarının teminini üstlenmesi bir örnek olabilir.
5- Yüzme ve benzeri yararlı sporlardan birini yapabilir.
6- Amcalar, dayılar, hala ve teyzelerle, sigara ve galiz söz gibi menfi alışkanlığı olmayan yakınlarla bağlantının sıklaştırılmasında yarar vardır.
7- Evliliğinin vakti gelmişse, okul veya askerlik gibi bir nedenle ertelenmesi doğru değildir. Evlilik en güçlü eğitim malzemelerinden biridir.
8- Anne-baba duayı en büyük silah olarak bilmeli ve çok dua etmelidirler. Asla beddua etmemelidirler.

Nureddin Yıldız