Yazılı Fetva

Zevk için arkadaşlar arasında kumar tarzı oyunlar oynamak caiz midir?

12521
13.06.2011

Bazı arkadaşlarımız kendi aralarında kahvehane oyunlarından oynuyorlar. Masada yedikleri ve içtikleri şeyleri rastgele ödüyorlar. Yani sadece 'zevk için' oynadıklarını söylüyorlar. Bu arkadaşlarımızın hepsi beş vakit namaz kılıyor. Tarikat ehli olan bile var aralarında. Bu kardeşlerimizin oyunlarının ve yaptıkları ibadetlerin şeriatımıza göre hükmü nedir?

Bizim bir ibadet etme yükümlülüğümüz var bir de hata işlememe yükümlülüğümüz vardır. İbadetlerimizi yapıyor da hatadan da kaçınmıyorsak bu, bir yandan kazandığımızı bir yandan da borç yaptığımızı gösterir. Borçlar kazançtan fazla olması halinde terazi cehennemi gösterecek, aksi durumda da cenneti gösterecektir. Meseleye böyle bakalım. Oyun oynamaya gelince, mağlup olan ya da şöyle yapan ödeyecek denmesi durumunda bu bir kumardır, haramdır. Aksi takdirde boş işlerden bir iş olarak sahiplerini zarara uğratan bir hata işlenmiş olur. İstiğfar gerektirir. Şunu da unutmayalım:
Tarikatta olmak, hata işlememek teminatı değildir. Biz, İslam'dayız da yine hata edebiliyoruz, tarikatta olmak nasıl garanti olsun. Mühim olan hemen Allah'ın kapısına yönelmektir. Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız