Annemin yaptığı yemeği gizlice ihtiyaç sahibine vermek günah mıdır?
Hocam bir konuda içimi huzursuz eden bir durumu sormak istiyorum.
Aşırı merhamet duygum sebebiyle, annemin yaptığı yemekten bazen bir kısmını gizlice bir akrabama veriyorum. Bu kişi yaşlı, yalnız yaşıyor ve yemek yapma imkânı çok kısıtlı. Ben de sadece ona yardımcı olabilmek, iyilik yapmak amacıyla bunu yapıyorum.
Fakat bu davranışım ailem tarafından onaylanmazdı diye düşünüyorum. Muhtemelen “O kişinin daha yakınları var, sana düşmez.” gibi bir gerekçeyle karşı çıkarlardı. Bu yüzden gizli yapıyorum. Ancak bu durumun dinen bir sakıncası olup olmadığını, özellikle de hırsızlık ya da başka bir günah kapsamına girip girmediğini merak ediyorum.
Eğer bu davranışım dinen uygun değilse, ileride bu kişiye yardım etmek istediğimde kendi imkânımla alışveriş yapıp, kendi hazırladığım veya satın aldığım şeyleri vererek kimseye söylemeden destek olmaya çalışırım.
Bu şekilde davranmak günah mıdır?
Bir malın (veya yemeğin) sahibi kimse, onun izni olmadan vermek caiz değildir. Hadislerde de "Bir Müslümanın malı, kendisinin rızası olmadan helal değildir." (Ebu Davud, Büyû' 54) buyrulmuştur. Dolayısıyla anneniz yemeği yapıp size emanet ediyorsa ve sizin de onun izni olmadan başkasına vermeniz söz konusuysa, bu emanete ihanet olabilir. Hırsızlık gibi büyük günahlar kategorisine girmez ama kul hakkına girme riski vardır. Çünkü anneniz o yemeği ev halkı için yapıyor ve onların hakkı olabileceğini düşünüyor olabilir.
Eğer anneniz izin vermezse, kendi kazancınızla, kendi aldığınız yiyecekleri dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. Bu durumda hiçbir sakınca olmaz, hatta çok büyük bir sevap kazanırsınız.
Belki "Bu kişi yemek yapamıyor, ona bazen yardım etmek istiyorum, senden gizli yapmak istemem." derseniz, anneniz de daha yumuşak yaklaşabilir. Buna rağmen anneniz kesinlikle istemiyorsa, kendi imkânlarınızla yemek alıp ona vermeniz daha temiz ve gönül rahatlığıyla yapılabilecek bir iyilik olur.