Yazılı Fetva

Bayanlarda Beyaz Akıntısı Abdesti Bozar mı?

161489
27.12.2011

Hocam bayanların beyaz akıntı dediğimiz akıntıları abdesti bozar mı? Klasik fıkıh eserlerinde okuduğum kadarıyla yerinden dışarıya akması abdesti bozar diye biliyorum ama günümüzde bazı hocalar -malumunuzdur- bunun burun akıntısı gibi olduğunu ve abdesti bozmayacağını söylüyorlar, ben kendim okuduğuma göre hareket ediyorum ama insanlar soruyorlar, vebal altına girmek istemiyorum, sizin ilminize ve takvanıza güvenerek soruyor cevabınızı bekliyorum. İkinci sorum da hocam, kadınlar bayan kadın doğum doktoruna muayeneye gittiklerinde gusletmeleri gerekir mi? Allah razı olsun.

'Akan her sıvı' şeklindeki bilgi, eski ulemanın kitaplarında zikredilen bir meseledir. Mesele ile alakalı hükmü şöyle özetleyebiliriz:
a- Bir bayandan sürekli akıntı geliyorsa bu akıntı süreklilik durumunda özür hükmünü ortaya çıkarır. Özürlü de her namaz vaktinde abdest alır, çamaşırını da değiştirmez.
b- Sürekli olmayan akıntı ise mesaneden geliyorsa her halükârda abdesti bozar ve akıntı çamaşıra değdiğinde necaset olduğu için çamaşırın değiştirilmesi gerekir. Pet ve benzeri bir şey kullanılıp onun atılması ile de temizlik sağlanır.
İdrar yollarından değil de rahimden gelen ve bir çeşit rutubet olan sıvı, fukahanın büyük bir bölümüne göre abdesti bozar. Bozmayacağını ve sümük gibi sayılacağını söyleyen de vardır. Tıbbın verdiği bilgiler de bu ikinci görüşü teyit etmektedir.
Buna göre ihtiyaten abdestini yenileyen bir hanım daha iyi olanı yapmış olur. Böyle yapmayana da yanlış yaptığını söylemeyebiliriz.
Gusül gerekmesi için bayanın cinsel organına erkeğin cinsel organı değmesi gerekir. Doktorun muayenesi bu kuralı işletmez, gusül de gerekmez.

Nureddin Yıldız