Bilerek kılınmayan namazların kaza edilmesi bidat midir?
Hocam uzun zamandır kafama takılan bir konu var ve bununla ilgili net bir cevap bulamıyorum. Kur'an'da geçmeyen ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile ashabının yapmadığı bir şeye ibadet denmeyeceğini biliyoruz. Biz Kur’an ve sünnete göre yaşarız.
Konum, kaza namazı ile ilgili. Bile isteye kılınmayan namazların kaza edilmesi gerektiğini bildiren ne bir ayet var ne de sahih bir hadis. Resûlullah (s.a.v.), unutulan veya uyku sebebiyle kılınamayan namazların kaza edilmesini emretmiştir. Ancak, bilerek kılınmayan namazların kazası hakkında açık bir delil bulunmuyor. Buna rağmen mezhepler, bu namazların mutlaka kaza edilmesi gerektiğini söylüyor.
Siz hep dersiniz ki "Peygamber Efendimiz ve ashabı yapmamışsa biz de yapmayız." Net bir delil olmadığı halde bile isteye kılınmayan namazların kazasını kılmak bidat olmuyor mu? Ayrıca, bir Şafiî olarak sünnet namaz kılmam bile yasaklanıyor çünkü kazam var diye öncelik ona veriliyor.
Yıllar önce, ezanı duyduğum hâlde acizlik edip bilinçli olarak kılmadığım namazları şimdi kılmamın mantığı nedir? Eğer bu namazları kaza etmezsem vebale girer miyim? Net bir delil olmadığı hâlde mezhep bunu farz hâline getirmiş gibi görünüyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum.
Bidat olmaması için illa ayet veya hadis olması gerekmez. Sahabe ve tabiîn uygulamaları da dinin bir kaynağıdır. Bile isteye namazı terk eden birinin kaza etmesi gerektiği, tarihi uygulamalarda sahabeden itibaren devam eden bir gelenek olmuştur.
Hanefi, Şafii ve Maliki mezhepleri bu konuda icma etmiştir. Yani sadece "mezhep çıkardı" diye değil, ümmetin büyük çoğunluğunun uyguladığı bir hükümdür.
Bile isteye namazı terk eden bir kişinin tevbe etmesi farzdır. Ancak bu tövbenin kabulü için terk edilen namazların kazası, geçmiş günahın silinmesi adına bir kefaret hükmündedir.
Şafii mezhebinde kaza namazın varsa sünneti kılmanın yasak olduğu hakkındaki bilgin de yanlıştır. Şafii mezhebinde bazı âlimler, "çok fazla kaza borcu olan bir kişinin nafile namazlarla meşgul olmaması gerektiğini" söylemişlerdir. Yani öncelikle kazalar tamamlanmalı, sonra nafile namazlara yönelmelidir. Ancak bu, sünnet namaz kılmanın yasak olduğu anlamına gelmez. Özellikle sabah namazının sünneti, Şafii mezhebinde kaza borcu olsa bile terk edilmez. Yani kaza borcun varsa kazaları öncelikli kıl ama sünnetleri bırakmamanı tavsiye ederim.
FETVA ETİKETLERİ
bid'at kaza mezhep nafile namaz peygamberimiz şafii sahabe sünnet sünnet namaz tevbe