Yazılı Fetva

Borcu olan kişi zekât ve kurban ibadetlerini yerine getirebilir mi?

1729
05.09.2022

Hocam biz geçimini tarımdan sağlayan bir aileyiz. Her sene mahsulümüzün zekâtını vermeye gayret ediyoruz. Fakat bu yıl kullandığımız traktörü değiştirmemiz ve bir ev almaya girişmemizden dolayı borcumuz hasat mahsulünü neredeyse ikiye katladı. Bu ürün için zekât düşer mi? Bir de biz eğer zekâta mükellef değil isek kurban kesebilir miyiz?

Çiftçinin zekâtı ürünü üzerinden olur. Bu pürü ile hesaplanmaz. Mesela siz, tarlanızda buğday yetiştiriyorsanız buğdayın en az 650 kg olması durumunda zekât gerekir. 650 ve daha yukarısı için zekât verirsiniz. Ürününüz mesela 600 kg ise o ürün için zekât gerekmez. Zaten borcunuz da bulunduğu için elinizdeki paranın da zekâtı yoktur. Bu sene bu hesaba göre zekât vermeniz gerekmiyor diye anlayabilirsiniz.

Bir başka mesele de hangi ürünü yetiştiriyorsanız tek başına o ürünün 650 kg veya daha fazla üretilmiş olması gerekir. Mesela 400 kg buğdaya 250 kg fasulye ilave etmeniz gerekmez.

(Bu bilgiye göre mesele anlaşıldı ise cevap tamam demektir. Anlaşılmadı ise sizin durumunuzun ayrıntılarını tekrar yazınız lütfen.)

Kurban kesmenizde ise bir beis yoktur. Allah kabul etsin, işinizi bereketli kılsın.  

Nureddin Yıldız