Yazılı Fetva

Büyük Deprem Felâketi Ve Acil Durum Zekât Fıkhı

14827
07.02.2023

Hayırlı ve bereketli günler hocam, eşim zekâtını Diyanet üzerinden nakit olarak depremzedelere ulaştırmak için arayıp sordu Diyanet’e. Nakit olarak gelen zekâtların sıcak aş, gıda, giyinme vs. neye ihtiyaç hâsıl olursa ona kullanıldığını söylediler. Emin olmak için ikinci kez arayıp sorduk; yine sıcak aş, gıda olarak dağıtım yapıldığını söylediler. Böyle bir durumda zekât olan nakit ödeme bizden nakit olarak çıkıyor ancak aracı kurum bunu gıda, ısınma yahut barınma ihtiyaçlarıyla ulaştırıyor depremzedelere. Bu makbul olur mu hocam? Yani zekât kabul olur mu?

Bugün yaşanan bu büyük felaket ne bir açlık ne de hastalıkla kıyas edilebilecek oranda değildir. Allah'tan başkasının bilmediği kadar insan ölümle pençeleşmektedir. Adeta afet içinde afet yaşanması söz konusudur. Vakıfların bütün imkânları şöyle dursun, devletin devasa kapasitesi dahi zorlanmaktadır. Bu sebeple kitaplarımızdaki fetvaları böyle olağanüstü durumlar için kullanırken sonuçlarını da takdir etmemiz gerekir.

Zekât parası yemeğe dönüştürülemez. Bu kural bir öğrenci yurdu, bir Kur'an kursu için geçerlidir. Fakirlere gıda desteği verirken de geçerlidir. Bugünkü büyük afette (6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi) normalde kullanmayacağımız zayıf fetvalar bile olsa kullanarak ümmetimizin yakın zamanlarda misliyle karşılaşmadığı bu büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışacağız. Kaldı ki sözünü ettiğiniz Diyanet, neticede din hususunda yetkili bir mercii temsil etmektedir. Elimizden geldiği kadarıyla dikkat ederek ehliyetli kurumlara öncelikli olarak sadaka, o yeterli olmuyorsa zekâtımızdan hatta gelecek yılın zekâtından vererek kardeşliğimizi ispat edebileceğimiz bir iş yapalım. İHH üzerinden de hayır katkınızı ulaştırabilirsiniz. Allah Teâlâ kabul buyursun, ümmetimizin acılarına afiyetler indirsin. Âmîn.

Nureddin Yıldız