Dijital olarak tıp danışmanlığı yapmak caiz midir?
Hocam dijital ortamda bir tıp danışmanlığı işi yapmak istiyorum. Ben de doktorum ama uzman ve becerebilenlerden alıp ihtiyacı olana danışmanlık yapmak olarak özetleyebileceğim bir iş olacak bu. Bir çeşit bilgi aracılığı yapacağım. Bu işten kazancım helal olur mu?
İstişare ekseninde yapılan işlerde sakınca olmayacağı gibi bereketten bile söz edebiliriz. Yalnız sağlık konusu bütün dünyada devletlerin kontrolünde tuttuğu önemli bir çalışma alanıdır. Bu sebeple yapacağınız işi muhakkak meri hukuka uygun yapmanızı tavsiye ederiz. Zira muhtemel bir hata durumunda meri hukuka ters düşmeniz durumunda vebalde olursunuz. Bunun ötesinde tedavide ve teşhiste daha iyisini bulmaya yönelik bir çalışma tebrik edilecek bir çalışmadır ve biiznillah para kazanmanın yanında sevap bile kazanabileceğiniz bir iştir. Bunu genel bir hizmet olarak görürüz ve özellikle ayrıntılarda oluşabilecek farklılıkları tekrar danışmanızı tavsiye ederiz.
Çalışmanızla ilgi olarak fıkıh açısından öne çıkabilecek notları size şöyle özetleyebilirim:
- Danışmanlığa ait konu, ücret ve zaman belirlenmeli ve mümkünse sözleşme yapılmalıdır.
- Kurumsallaşmanız durumunda danışmanın kim olacağı belirlenmeli veya kurumsal olarak üstlenilmelidir.
- Danışma konusu yüz yüze gerçekleştirilebileceği gibi iletişim araçlarından biri ile de gerçekleştirilebilir.
- Danışan açısından müphemlik oluşturabilecek açıklar ve benzeri örtülü kalan başlıklar kazanç açısından helallik riski oluşturabilir.
- Danışmanlığınızla ilgili konuda danışan açısından oluşabilecek zararlar, yanlış teşhis, yanlış tedavi gibi konularda meri hukuktaki doktor hataları ile alakalı hukuk sizin için de geçerli olacaktır ve sonuçlarına katlanacaksınız.