Yazılı Fetva

E120 gibi katkı maddesi içeren gıdalar tüketmek caiz midir?

1227
31.12.2021

Piyasada E120 olarak bilinen bir gıda katkı maddesi böcekten yapılıyormuş ve çok yaygın olarak da kullanılıyormuş. Bu katkı maddesinin bulunduğu gıdaları tüketmemiz caiz olur mu?

Evet, böyle bir üretim ne yazık ki yaygın olarak vardır ve yaygın olarak da kullanılmaktadır. KARMİN BÖCEĞİ veya benzeri isimlerle anılan bu böcekten üretilen maddeler renklendirici madde olarak kullanılmaktadır. Bildiğimiz kadarı ile bu böcek çokça yetiştirilip sıcak suda kaynatılarak veya fırında kurutularak boyar maddeye dönüştürülmektedir. Bazı durumlarda bu maddenin etil alkolle saflığının artırılması sağlanmaktadır. Tavuk ve et ürünleri, çilek aroması verilen gıdalar, tatlılar, kek, bisküvi, süt ürünlerinde bu madde kullanılabilmektedir. Bu da daha cazip renk oluşturmak ve yeniden renk verebilmek için kullanılır.

Neticede bir böcek olan bu hayvanın temiz olup olmadığı konusunda fukaha arasında AKICI KANI OLMADIĞI için necis olmayacağı görüşü vardır. Bir böcek olarak bazı fakihlerin söz konusu kimyasal işlemlerden sonra gıdada çok cüzi bir miktar katıldığı için kullanılabileceği görüşü bir çağdaş zorunluluk olarak alınabilirse de takva olanın böyle tereddütlü şeylerden uzak durulması olduğu bilinmelidir.

Nureddin Yıldız