Yazılı Fetva

Eşimin uzun süren dini sohbetleri ve ilgisizliği karşısında ne yapmalıyım?

1146
19.07.2024

Hocam ben iki yıldır evliyim. Okurken evlendik elhamdülillah geçim derdi çekmedik ancak eşim zaman, düzen bilmiyor. Gece on ikiye kadar sohbeti sürüyor. Arkadaşlarıyla kamp yapınca gece evde yalnız kalıyorum. Bana sürekli davasına destek olmam gerektiğini söylüyor. Eskiden böyle değildi, beni önemserdi ve sevgisini gösterirdi. Benden çok arkadaşlarınlasın diyorum kabul etmiyor. Cinsellikte de sağlık problemlerim var, başta önemsemedi şimdi çözmeye çalışıyoruz. Bana diyor ki atandığımda sabah sekiz akşam beş çalışacağım o zaman bu günleri mumla arayacaksın. Ben kabul etmiyorum bunu çünkü bir kadın düzen ister. Kahvaltı da yemek de asla vakitli değil. Akşam onda uyuyup sabah beşte kalkan bir insandım. Evlendiğimden beri gece bir iki gibi uyuyorum. Benim de düzenim alt üst oldu ve her kavgada yatağını ayırıyor. Son bir ayda sekiz gün ayrı yattı. Kamplarını saymıyorum bile. Bir çiçek istiyorum israf diyor, beni görmüyor ve beni sevdiğini düşünmüyorum ancak benim ona fazla ilgi gösterip hayatımın merkezine almam hataydı. Ben ne yapayım?

Kocanızın davası ile neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. Kocanız davasıyla dinimizi kastediyorsa bu davayı yayan ve asıl sahibi (aleyhisselam) günde eşlerini iki defa özel ziyaret ederek hallerini sorar, akşamları da onlarla bir araya gelip hasbihâl ederdi. Kocanız arkadaşlarıyla takılmak için evden kaçış bahanesi olarak öne sürüyorsa dini kullanmasın. 

Yazdığınız bilgilerden anladığım ikili ilişkinizin iletişiminde problem var. Kocanız sizin içerisinde olduğunuz duygu probleminin farkında değil. Şu aşamada kocanızın bu tavrına refleks olarak misliyle mukabele etmeyin. Tartışmayın, konuşun. Sizi anlaması için tekrar tekrar çaba gösterin. Yalnız kocanızla anlaşmaya çalışırken sizin kendisini arkadaşlarından koparmak istediği düşüncesine kapılmasın.

Daha yeni evlisiniz; endişelenmeyin. Bu aşılabilecek bir sorundur. Yeni evli erkeklerin koca olduklarını hissetme süreçleri biraz sancılı olur. Ama çocuk olduktan sonra biraz daha sorumluluk sahibi olduklarını anlamaya başlarlar. Allah yardımcınız olsun.

T. Y.